În plină epidemie, peste 100 de suceveni au plecat la cules sparanghel în Germania
- Ionel Sclavone
- 21 martie 2020, 00:30
Un grup de aproape 150 de lucrători sezonieri români au plecat în Germania, la cules sparanghel. Transportul s-a făcut cu o cursă charter care a zburat de pe aeropotul din Suceava, în ciuda restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus. Germania este pe lista țărilor din zona „zona galbenă”, iar românii veniți de aici sunt obligați să intre în izolare pentru 14 zile.
Cursa charter urmează să-i transporte pe cei 144 de muncitori, majoritatea din județul Suceava, recrutați de un angajator german, la Hanovra. De aici vor fi repartizați la mai multe ferme din Saxonia Inferioară. Pentru acest zbor angajatorul a obținut avizul Ministerului Agriculturii din Germania.
Potrivit Agerpres, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ioan Măriuţa, nu a dorit să dea prea multe explicații în legătură cu acest zbor, precizând doar că avea toate avizele și documentele necesare. El a mai spus că lucrătorii aeroportului au făcut o dezinfecție completă a acestuia.
Muncă la cules de sparanghel este considerată una dintre cele mai dificile și mai prost plătite, astfel că nu sunt foarte mulți cei care doresc să o facă. În mod normal plata este de 9,35 euro pe oră, salariul minim în Germania. Pe de altă parte, sezonul de cules sparanghel se încheie undeva în luna iunie.
În aceste condiții, fermierii care nu reușesc să-și asigure necesarul de forță de muncă au solicitat sprijinul guvernului de la Berlin, care să permită angajarea de muncitori străini, sezonieri.
Germania se află pe lista țărilor cunoscute ca zone galbene, conform Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, având un număr de peste 500 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Drept urmare, cetăţenii români care vin din aceste state au obligația să se izoleze la domiciliu pentru 14 zile.
Bilanţul epidemiei COVID-19 în Germania se apropie de 14.000 de cazuri de infectare confirmate şi 31 de decese, potrivit Institutului Robert Koch. Mai multe landuri şi localităţi germane au luat măsuri de izolare în ultimele zile, într-o ţară unde federalismul joacă un rol foarte important în adoptarea deciziilor.
În altă ordine de idei, miercuri seara, un grup de 122 de români au fost aduși în țară, din Italia, de autorități, cu un zbor umanitar. Aceștia au intrat în carantină pentru 14 zile.