Evenimentul Zilei > Actualitate > În interiorul CATEDRALEI celor 57 de simţuri. IMAGINI fără precedent din BISERICA lui Tom Cruise | GALERIE FOTO
În interiorul CATEDRALEI celor 57 de simţuri. IMAGINI fără precedent din BISERICA lui Tom Cruise | GALERIE FOTO

În interiorul CATEDRALEI celor 57 de simţuri. IMAGINI fără precedent din BISERICA lui Tom Cruise | GALERIE FOTO

O clădire uriaşă, şapte etaje şi aproximativ 115.000 metri pătraţi de interioare finsate şi mobilate la cele mai înalte standarde existente unde oameni bogaşi şi celebri plătesc sume fabuloase pentru a le fi activate “super-puterile”.

Un set de fotografii nou-nouţe oferă o incursiune de excepţie în măruntaiele acestei organizaţii fondate de un scriitor american de ficţiune şi care a reuşit să acapareze vieţile unor superstaruri hollywoodiene precum Tom Cruise sau John Travolta. Potrivit daiymail.co.uk, mastodonul scientologic din  Clearwater, statul Florida, este locul în care are loc implementarea aşa-numitului program al “super-puterilor”, creat de  fondatorului scientologiei, L. Ron Hubbard şi menit să-i instruiască pe adepţii scientologiei să-şi cunoască şi să-şi activeze toate cele 57 de simţuri cu care sunt înzestraţi

Inaugurată cu mare fast în 2013, clădirea face parte dintr-un complex mai larg care serveşte ca şi centru spiritual pentru membrii cultului scientologic.

În holul principal sunt expuse diverse obiecte care explică sistemul de credinţe şi practici ale cultului. La primul şi la al doilea etaj au fost amenajate birouri şi săli de clasă, iar la subsolul clădirii se află o bucătărie imensă şi săli de mese. Un număr de trei sute de camere mici pentru "audit" se află la etajele superioare ale clădirii. "Auditul" este termenul religios pentru "consiliere" în scientologie, iar o şedinţă de audit poate costa până la 1.000 de dolari.

Însă "piesa de rezistenţă” a acestei clădiri – în care s-ar fi investit aproximativ 145 milioane de dolari – este cel de-al cincilea etaj, unde membrii cultului pot participa pentru prima dată la programul "Super Power", creat de L. Ron Hubbard şi considerat una dintre cele mai mari descoperiri ale acestuia. "Super Power reprezintă o serie de procese de consiliere spirituală create pentru a da înapoi unei persoane propriul ei punct de vedere, pentru a-i creşte percepţia, pentru a-şi exercita puterea de a alege şi de a stimula considerabil ale abilităţi spirituale", a declarat Ben Show, purtătorul de cuvânt al cultului scientologic.

L. Ron Hubbard a descris el însuşi acest program: "Super Power este răspunsul nostru la o societate bolnavă, muribundă şi moartă. Cu el putem literalmente să îi aducem pe morţi la viaţă".

Programul promite stimularea percepţiilor şi a simţurilor unei persoane printr-o serie de exerciţii mintale şi fizice. Adepţii scientologiei cred că, pe lângă cele cinci simţuri – auz, văz, gust, miros şi tactil -, oamenii au alte 57 de abilităţi suplimentare. Printre acestea se numără abilitatea de a simţi circulaţia sangvină, echilibrul, direcţia, temperatura, gravitaţia, dar şi "conştientizarea importantului şi a neimportantului". Ca parte a terapiei, membrii cultului sunt aşezaţi pe un simulator antigravitaţional, legaţi la ochi, pentru a-şi ameliora "percepţiile".

Un alt element interesant al catedralei din Florida este o pistă circulară pentru alergări, amenajată la etajul al şaselea.

Scientologii folosesc acea pistă pentru "Cause Resurgence Rundown" ("Alergare care cauzează reînvierea"). Cu alte cuvinte, participanţii la acest program aleargă până când au un moment de iluminare, denumit "cunoaştere".

Cultul scientologic, promovat din plin de staruri de cinema precum Tom Cruise, Kirsty Alley sau John Travolta, este considerat o sectă în mai multe ţări europene, unde a făcut şi subiectul unor condamnări judiciare.

Acesta a fost fondat în Statele Unite, în 1954, de scriitorul de literatură SF Lafayette Ron Hubbard (1911 – 1986), care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre. Scientologia a obţinut avantaje fiscale rezervate cultelor religioase. De altfel, cultul are statut de întreprindere comercială. Cultul are zeci de mii de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. De altfel, încă din momentul în care L. Ron Hubbard a fondat Biserica Scientologică, unul din principalele lui obiective a fost atragerea de celebrităţi. La un an după fondarea organizaţiei, a întocmit o listă cu persoane celebre care trebuiau curtate. Pe aceasta apăreau nume precum Marlene Dietrich, Walt Disney, Jackie Gleason, John Ford, Bob Hope sau Howard Hughes. Adepţii trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.