Ecologiştii au obţinut rezultate bune în două landuri şi privesc spre scrutinul federal din 2013.
Bogatul land german Baden-Württemberg, inimă a industriei, casă a producătorilor de automobile de lux Mercedes-Benz şi Porsche, ar putea fi condus pentru prima dată de un guvernator ecologist, după mai bine de jumătate de secol de dominaţie a conservatorilor.
Startul către ceea ce unii comentatori apreciază că ar fi o nouă eră în politica germană a fost dat duminică la alegerile din acest land din sudul ţării, când Verzii şi-au dublat numărul de voturi (24,2% faţă de 11,7%, potrivit AFP) şi au obţinut dreptul moral de a-l desemna pe premierul landului, care ar conduce coaliţia cu socialdemocraţii (SPD).
Pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU) şi liberalii ministrului de externe Guido Westerwelle (FDP), coalizaţi în guvernul federal, situaţia nu e roză. CDU a rămas cel mai important partid în land, dar a obţinut 39% din voturi (cu 5% mai puţin decât la precedentul scrutin), în vreme ce liberalii s-au prăbuşit de la 10% la 5,3%.
Populismul costă
Cotizaţia germană la planul european de salvare a Zonei Euro nu a făcut bine guvernului Merkel. Nici decizia Berlinului de a se despărţi de aliaţii tradiţionali în acţiunile din Libia nu a ajutat. Cea mai grea lovitură a fost însă aplicată de însăşi Merkel, care a aceptat, în 2010, prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare germane, numai pentru a opri temporar, recent, 7 reactoare vechi, în lumina evenimentelor de la Fukushima.
Alegătorilor poziţionaţi ferm împotriva energiei nucleare li s-au alăturat cei deranjaţi de gestul vădit electoral al lui Merkel, dar şi personalităţile conservatoare care au criticat-o pe şefa guvernului federal.
Primul efect al scrutinului e unul concret: guvernul federal va întâmpina greutăţi în impunerea legislaţiei în parlament. Merkel va fi şi mai intens criticată, dar va reuşi probabil să rămână în fruntea coaliţiei până la sfârşitul mandatului, în 2013. Ea a admis ieri că înfrângerea e "dureroasă".
În acest timp, Verzii, care vor prelua controlul în Baden-Württemberg, trebuie să găsească soluţii alternative la centralele nucleare sau la contestatul proiect al CDU, de renovare a gării din Stuttgart şi de transformare a oraşului într-un nod feroviar. De soluţiile oferite va depinde rezultatul lor la alegerile federale.
SCRUTIN
Liberalii, piatra de moară a coaliţiei federale
Social-democraţii (SPD) s-au arătat mulţumiţi de rezultatele obţinute, deşi au puţine motive de bucurie. În al doilea scrutin regional de duminică, în landul Renania-Palatinat, SPD a obţinut 35,7% din voturi (în scădere cu 10%). Ei vor conduce totuşi în continuare landul, în coaliţie cu Verzii, care au obţinut 15,4% (în creştere spectaculoasă cu 11%).
CDU a obţinut un rezultat rezonabil - 35,2% (în creştere cu aproximativ 3%). În schimb, liberalii au căzut de la 8% la 4,2%, sub pragul electoral, confirmând statutul de piatră de moară a coaliţiei.