În era rachetelor hipersonice, Franța și Germania construiesc un supertanc!

În era rachetelor hipersonice, Franța și Germania construiesc un supertanc!

În vreme ce Rusia, Statele Unite și China par să se concentreze pe dezvoltarea rachetelor hipersonice, a dronelor și roboților de luptă, industria de armament europeană nu neglijează nici avioanele sau tancurile.

De altfel, unul dintre cele mai avansate proiecte franco-germane în materie de armament este Sistemul terestru principal de luptă (Main Ground Combat System) care ar trebui să înlocuiască tancurile de luptă Leclerc (franceze) și Leopard 2 (germane).

Deși ambele tancuri sunt considerate fiabile și eficiente în luptă, progresul tehnologic din ultimii ani impune modernizarea lor. E vorba, totuși de tancuri construite cu decenii în urmă. Leclerc și-a început serviciul în forțele armate franceze la începutul anilor 1990, iar Leopard 2, o variantă avansată și cu un nou design a modelului Leopard 1, cu mult înainte, la sfârșitul anilor '70.

Unul dintre primii pași pe drumul către dezvoltarea Main Ground Combat System a fost prototipul construit de compania europeană de apărare KNDS, înființată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter. Acest hobrid a fost prezentat în 2018 la un târg militar de la Paris. Designul a combinat elemente din tancurile germane și franceze deja existente. Mai precis, turela tancului Leclerc a fost pusă pe carcasa unui Leopard 2 german.

Hibridului franco-german a demonstrat potențialul colaborării francez-dintre cele două țări în mterie de apărare. Forma este probabil mai bună, iar întregul mai ușor și mai manevrabil, susțin experții. Chiar dacă nu se știe, deocamdată, care va fi designul final, armă principală va fi în mod cert mai puternică decât cea a tancurilor pe care Franța și Germania le dețin în prezent.

Main Ground Combat System. Germania se pune pe treabă

FRANȚA și GERMANIA vor construi împreună un nou AVION DE LUPTĂ

„În timp ce practic toate tancurile NATO folosesc o variantă a tunului Rh-120 L / 55 120 mm produs de firma germane Rheinmetall. Noul tanc va folosi un tun de 130 mm, proiectat și fabricat de aceeași firma germană”, scrie Caleb Larson în articolul publicat pe site-ul nationalinterest.org.

Din ce se știe până în momentul de față, producţia de serie nu va fi lansată înainte de 2025. Chiar dacă vi se pare că interesul pentru tancuri al europenilor este ușor nepotrivit în era rachetelor hipersonice, Main Ground Combat System ar putea fi un succes comercial. În primul rând, pentru că ar oferi francezilor și germanilor posibilitatea de a-și modeniza parcul de blindate fără a apela la importuri de la americani. În al doilea rând, pentru că MGCS ar putea fi o marfă foarte bună de export, mai ales dacă armata europeană prinde contur.

Ne puteți urmări și pe Google News