Evenimentul Zilei > International > FRANȚA și GERMANIA vor construi împreună un nou AVION DE LUPTĂ
FRANȚA și GERMANIA vor construi împreună un nou AVION DE LUPTĂ

FRANȚA și GERMANIA vor construi împreună un nou AVION DE LUPTĂ

Franța și Germania au dezvăluit, săptămâna trecută, planul lor de a dezvolta un npi proiect de construire a unui avion de luptă, depășindu-și astfel rivalitățile, pentru a întări securitatea europeană.

Măsura de a dezvolta un nou avion de război accelează pașii făcuți pentru viitorul industriei aeronautice europene și a celor trei programe ale sale: Eurofighter, Rafale și Gripen.

Gestul acesta reflectă și efoturile de a da un impuls relației franco-germane, după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și a fost descris de experții în apărare ca o sfidare a celei mai mari puteri militare din Europa.

Franța și Germania vor să coopereze pentru ca până la mijlocul anului 2018 să dezvolte împreună un nou avion, care să le înlocuiască pe cele actuale, potrivit unui document publicat după ședința de guvern franco-germană.

„Azi sunt prea multe standarde în Europa și prea multe calificări, uneori există competiție între europeni la nivel internațional”, a spus președintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferință alături de cancelarul german Angela Merkel.

„Pot să confirm că este o revoluție profundă, dar nu ne este teamă când este dezvoltată pașnic, într-un mod organizat și treptat în timp”, a spus Macron.

Cele două state afirmă că noul sistem de luptă, care va avea avioane cu și fără pilot, va înlocui aparatele Rafale și Eurofighter, rivali care luptă pe piața globală a vânzărilor de avioane de luptă.

Franța s-a retras acum câteva decenii din proiectul Eurofighter, început în anii 1980, pentru a produce propriul avion de vânătoare, Rafale, prin Dassault Aviation.

Mișcarea actuală se dorește a fi un bobârnac dat britanicilor: „Este un semnal pentru britanici. Înseamnă: „voi plecați din UE și noi mergem mai departe. Nu mai suntem interesați în faptul că voi blocați UE în domeniul apărării”; a spus un oficial din industria de apărare germană, citat de Reuters.