Evenimentul Zilei > International > În disperare de cauză, Lukașenko s-a refugiat în brațele Moscovei
În disperare de cauză, Lukașenko s-a refugiat în brațele Moscovei

În disperare de cauză, Lukașenko s-a refugiat în brațele Moscovei

Izolat de comunitatea internațională, Lukashenko nu are de ales și se înscrie tot mai puternic pe orbita Kremlinului. Și asta chiar dacă multe dintre proiectele de integrare Rusia-Belarus sunt o amenințare la adresa intereselor naționale ale republicii pe care o conduce. Iată ce scrie presa rusă.

Minskul și Moscova au reluat negocierile privind integrarea aprofundată. Autoritățile belaruse au anunțat reorientarea fluxurilor de tranzit de la porturile baltice la cele rusești. Experții locali au început să vorbească despre o amenințare la adresa intereselor naționale belaruse.

Săptămână aceasta la Minsk s-a desfășurat tradiționalul Forum ruso-belarus al regiunilor. Neobișnuită a fost absența delegației guvernamentale a Federației Ruse, lucru care a fost explicat prin considerente antiepidemice. Aleksandr Lukașenko, la fel ca și Vladimir Putin, au adresat un mesaj video. La Minsk nu toată lumea a crezut în versiunea epidemică. Politologul Valeri Karbalevici este de părere că decizia conducătorilor Rusiei de a nu se deplasa la Minsk a fost politică, „pentru a scădea statutul evenimentului” și al lui Lukașenko. Expertul este de părere că Moscova îi reamintește lui Lukașenko că nu ar trebui să-și facă iluzii cu privire la independența sa și să uite de înțelegerile lui Soci. Autoritățile de la Moscova îi dau de înțeles lui Lukașenko că nivelul acestuia le constituie contactele cu guvernatorii ruși.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE