În Cuba, Miguel Diaz-Canel a fost reales președinte pentru un al doilea mandat

În Cuba, Miguel Diaz-Canel a fost reales președinte pentru un al doilea mandat Sursa: Wikipedia

După ce a obținut peste 97% din voturile membrilor Adunării Naționale într-o țară în care opoziția este ilegală, președintele a promis că va lupta pentru "rezolvarea problemelor de ineficiență" ale Cubei.

Deloc surprinzător, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 62 de ani, a fost reales miercuri, 19 aprilie, în funcția de șef al insulei comuniste Cuba, pentru un al doilea și ultim mandat. Candidatura unică a acestui inginer electronist a obţinut 97,66% din voturile celor 470 de membri ai Adunării Naționale, într-o țară în care opoziția este ilegală. În total, 459 de deputați au votat în favoarea lui din cei 462 prezenți în hemiciclu, scrie lemonde.fr.

"Având în vedere rezultatele anunțate, îl declar președinte al Republicii pe Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez", a declarat Esteban Lazo, președintele Adunării Naționale, în prezența lui Raul Castro, în vârstă de 92 de ani. Îmbrăcat în tradiționala sa uniformă verde măsliniu, acesta din urmă l-a felicitat pe președintele reales strângându-i ambele mâini.

Miguel Diaz-Canel, care a fost și prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) din 2021, a cerut cabinetului său în discursul inaugural să "rezolve problemele de ineficiență" din țară, pentru a "crește oferta" de bunuri și servicii și "pentru a controla inflația". De asemenea, el a criticat "birocraţia, indiferența și corupția inacceptabilă" care împiedică progresul țării prinse în "dificultăți profunde".

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegeri în Cuba

În cadrul ședinței parlamentare, la care a avut acces doar presa de stat, a fost reales și vicepreședintele, Salvador Valdes Mesa, în vârstă de 77 de ani. Parlamentul și-a reales și președintele, Esteban Lazo, și vicepreședintele, Ana Maria Mari Machado.

În 2018, domnul Diaz-Canel a fost primul civil care a preluat frâiele țării după președințiile fraților Fidel (1926-2016) și Raul Castro, la putere de la triumful revoluției cubaneze din 1959. A fost însărcinat să accelereze reforma economică lentă inițiată de predecesorul și mentorul său politic Raul Castro (2008-2018).

Dar nu a reușit să oprească criza prin care trece Cuba din 2018. Este cea mai gravă din ultimele trei decenii, cu deficit de alimente, medicamente și combustibil, din cauza înăspririi embargoului american în vigoare din 1962 și a consecințelor pandemiei de Covid-19.

La începutul anului 2021, el a implementat o reformă monetară de amploare care a pus capăt cursului de un dolar pentru un peso cubanez care predomina de zeci de ani, dar a provocat distorsiuni semnificative în economia națională. De asemenea, a încurajat munca pe cont propriu și a autorizat IMM-urile, dar aceste măsuri s-au dovedit insuficiente pentru a îmbunătăți situația economică.

"Nu a făcut o tranziție completă și cuprinzătoare către o economie mixtă", explică expertul cubanez în relații internaționale Arturo Lopez-Levy, care locuieşte în Statele Unite. "Unele schimbări economice [planificate] nu au avut loc, iar altele au lăsat mult scepticism cu privire la implementarea lor".

Reforma monetară a provocat o spirală inflaționistă și o devalorizare bruscă a monedei naţionale - peso, stârnind o puternică nemulțumire în rândul populației. Moneda cubaneză a trecut în doi ani de la 24 la 120 de pesos pentru un dolar la cursul oficial, în timp ce pe piața neagră este cotată la 185 de pesos pentru un dolar.

Pentru oponentul Manuel Cuesta, "dovada" "realegerii" sale vine "în mijlocul unei duble crize economice: cea a modelului și cea a puterilor politice de stat responsabile de găsirea soluțiilor adecvate".

Unul dintre "rarele succese" ale lui Miguel Diaz-Canel a fost "trecerea la un regim condus de o nouă generație născută după 1959, care nu poartă numele de Castro", consideră Jorge Duany, de la Universitatea Internațională din Florida. Însă el amintește că "cel mai mare eșec al său a fost gestionarea proastă a demonstrațiilor" din iulie 2021, cele mai mari de pe insulă din 1959. Acestea s-au soldat cu un mort și zeci de răniți. Peste 1.300 de persoane au fost, de asemenea, arestate și aproape 500 au fost condamnate la până la 25 de ani de închisoare, potrivit organizației pentru drepturile omului Cubalex, cu sediul în Miami. Criza a dus la exodul fără precedent a peste 300.000 de cubanezi doar în 2022. (Rador)

https://www.lemonde.fr/international/article/2023/04/20/a-cuba-miguel-diaz-canel-reelu-sans-surprise-president-pour-un-second-mandat_6170268_3210.html