În ciuda insucceselor, grupul negaţionist de la alegerile din SUA dă dovadă de forţă

În ciuda insucceselor, grupul negaţionist de la alegerile din SUA dă dovadă de forţă

Unii dintre principalii negaţionişti electorali americani ar putea pleca cu mâna goală de la alegerile de la jumătatea mandatului. Până la momentul scrierii acestui articol, când numărătoarea voturilor era încă în curs, figuri emblematice ale mișcării "Stop the Steal" se aflau în urma adversarilor lor.

Candidata republicană la funcţia de guvernator din Arizona, Kari Lake, care îi acuza pe democrați că au furat alegerile din 2020 și care promitea că va pune capăt numărătorii automate a voturilor în cadrul statului prin instituirea numărătorii manuale, a pierdut în fața rivalei sale democrate. Candidatul la funcţia de secretar de stat din Arizona, Mark Finchem, un alt adept înflăcărat al teoriei conspirației, pierdea și el.

Doug Mastriano, un republican care a transformat contestarea sistemului electoral în principalul motto al campaniei sale la funcţia de guvernator al Pennsylvaniei, a pierdut în fața democratului Joshua Shapiro.

Dar chiar și cu aceste eșecuri, un lucru este cert: grupul negaţioniştilor electorali este aici pentru a rămâne. Dintre cei 569 de candidați republicani pentru locuri în Cameră, în Senat, în guvernele statelor și pentru funcțiile locale de secretar de stat și de procuror general, 291 au contestat sau au refuzat să accepte rezultatul alegerilor din 2020 cu privire la președintelui Joe Biden, după calcule cotidianului "Washington Post".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre aceștia, cel puțin 168 fuseseră deja aleși, ceea ce dovedeşte că negaţionismul electoral este popular – sau, cel puțin, nu costă voturi. Printre aceștia, radicali precum deputata Marjorie Taylor Greene, o negaţionistă și o diseminatoare a conspirațiilor QAnon, și senatorul Rand Paul din Kentucky, care a declarat: "Frauda a avut loc, alegerile au fost furate în multe feluri".

Republicanii sunt, în mare parte, de acord cu afirmațiile false ale lui Donald Trump

În total, 51% dintre candidații republicani au fost de acord cu afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump, conform cărora alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate, deşi campania republicană a pierdut peste 60 de procese care au contestat rezultatul alegerilor.

În urma invadării Capitoliului de către extremiștii încurajaţi de Trump, pe 6 ianuarie 2021, unii parlamentari republicani nu au fost de acord cu predecesorul lui Biden și cu afirmațiile sale false, care au condus la violență. Dar au devenit ținta furiei fostului președinte. La alegerile primare, Trump i-a susținut pe adversarii acestor parlamentari, iar mulți dintre cei care au îndrăznit să-l critice pe liderul republican au fost înfrânți.

Aceasta pentru că negaţionismul electoral este în creștere, conform unui sondaj al Universităţii Monmouth din luna septembrie, 61% dintre alegătorii republicani încă mai cred că Biden a câștigat pentru că a existat o fraudă.

Trump încearcă să țină aprinsă flacăra conspiraționistă. "Are loc aceeași fraudă electorală din 2020???", a scris fostul președinte marți după-amiază pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.

Victoria negaţioniştilor este o amenințare la adresa democrației din Statele Unite. Guvernatorii și secretarii de stat ar putea influența regulile alegerilor prezidențiale din 2024, ar putea îngreuna accesul alegătorilor la urne, ar putea întârzia rezultatele și ar putea contesta numărătoarea.

O altă problemă este că, pentru mulți, democrația rămâne un subiect abstract, inflația și securitatea sunt mai vocale atunci când vine vorba de selectarea candidaților. Democrații au încercat să transforme apărarea democrației și a integrității sistemului electoral într-o lozincă de campanie, dar subiectul nu pare să fi câștigat prea mult teren.

Odată cu extinderea numărătorii de voturi, era așteptată versiunea de la jumătatea mandatului a Marii Minciuni, republicanii contestând numărătoarea. Pentru negaţionişti, un singur rezultat este acceptabil: victoria, notează olha.uol.com.br

(Traducerea Rador)