Nici Biden, nici Trump! A câștigat America profundă

Nici Biden, nici Trump! A câștigat America profundăSursa: Donald Trump/ Facebook

La alegerile intermediare din SUA nu s-au împlinit așteptările privind "valul roșu" - marea victorie pe care sperau să o obțină Republicanii și Trump.

La aceste alegeri marcate de o cursă strânsă, președintele Joe Biden a reușit să salveze imaginea, chiar dacă la mustață. Sunt unii care consideră că dacă ar fi câștigat Trump, "SUA ar fi schimbat macazul în războiul din Ucraina".

Și în mediile financiare se făceau supoziții că în cazul în care Trump reușea să aspire un număr mare de voturi, ar urma să fie promovată o nouă strategie care să domolească aprecierea excesivă a dolarului pe piețele internaționale. Însă cele două posibilități nu s-au materializat. Nici Biden, nici Trump nu a câștigat la urne. Alegerile au fost câștigate de "America profundă".

Aceste rezultate arată că nu se va schimba politica americană pe termen scurt și mediu. Structura "Americii profunde", formată din soroșiștii globaliști, cetele financiare de pe Wall Street și de la Harvard și alianța oligarhico-birocratică al cărei monopol îl deține lobby-ul evanghelic-sionist au deschis larg băierile pungii și au obținut rezultatul dorit. La alegerile de mijloc de mandat organizate pe 8 noiembrie, al căror cost a depășit 16 miliarde de dolari, George Soros a fost cel mai important donator, cu 128,4 milioane de dolari.

Cea mai mare temere al celor ca Soros era că se realizează "valul roșu" al lui Trump. Numai că harta nu s-a schimbat. Democrații reprezentați cu albastru și Republicanii colorați în roșu și-au păstrat fiefurile la nivelul întregii țări. O victorie a republicanilor susținuți de Trump ar fi însemnat un accident rutier pe calea strategiei americane de ansamblu. Dacă e să vorbim în general, Trump are o abordare care include concilierea cu Rusia, competiția economică cu China, apropierea de Arabia Saudită și Israel, lupta cu Iranul dar care nu acceptă sub nicio formă intervențiile militare.

De cealaltă parte, Biden urmărește o strategie care se bazează pe conflictul cu Rusia, adâncirea războiului economic cu China, revenirea la acordul nuclear cu Iranul, o politică pentru Orientul Mijlociu care nu mai este centrată pe Israel și Arabia Saudită. Însă prin opțiunea pe care a făcut-o, "America profundă" a arătat încă o dată că este hotărâtă să își urmărească obiectivele cu un profil flexibil precum Biden. Noua politică globală a SUA se bazează pe un nou Război Rece cu China și Rusia. În cele 48 de pagini ale Strategiei Naționale de Securitate, publicată pe 12 octombrie, statul american profund vinde această abordare sub denumirea "lupta între democrații și autocrații".

Din acest motiv, la o primă vedere, democratul Biden reprezintă planul A iar republicanul Biden planul B. "Statul profund" îi folosește pe cei doi lideri și partidele pe care le reprezintă unul împotriva celuilalt, ca sabia lui Damocles. În acest context, odată cu „surpriza Trump” din 2016, furia care s-a acumulat împotriva statului din cauza războiului împotriva terorismului și a ravagiilor produse de criza financiară din 2008 a fost canalizată către cercurile politice rivale și s-a disipat.

Pe scurt, este foarte dificil să existe o schimbare radicală în politica internă a SUA. Cu toate acestea, factorii externi pun multă presiune asupra statului profund american. "America profundă", care controlează de mult timp lumea ca și cum ar fi propria sa casă și o modelează așa cum vrea, nu mai reușește acum să facă jocurile pe arena mondială.

Faptul că "batrânul Joe" rămâne în picioare în pofida zecilor de scandaluri, crizei și problemelor economice arată că "America profundă" încă poate aranja jocurile cum vrea pe scena internațională.

Sursa: sabah.com.tr / RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News