În cine au românii cea mai mare încredere. Surpriză de proporții în top trei

În cine au românii cea mai mare încredere. Surpriză de proporții în top treiSursa foto. EVZ

Românii au cea mai mare încredere în Armată, Academia Română și în Biserică, conform unei cercetări sociologice.

Cele trei instituții, Armata, Biserica și Academia Română, ocupă primele locuri ca nivel de încredere, potrivit „Barometrului Vieţii Religioase”. Este vorba despre o cercetare sociologică realizată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS.

„Barometrul Vieții Religioase” - ediţia decembrie 2021 a fost prezentat în Aula Academiei Române, în cadrul unui eveniment special organizat.

Conform sondajului de opinie, românii au declarat că au foarte multă și multă încredere în Armată (67,23%), în Academia Română (64,7%) și în Biserică (62,4%). Participanților la cercetare li s-a solicitat să răspundă la întrebarea „Dumneavoastră câtă încredere aveţi în următoarele instituţii?”.

Pe următoarele poziții, în topul încrederii, s-au situate primăriile din localităţile respondenţilor (45,1%), Poliţia (44%), Presa (20,4%), Preşedinţia (14,6%), Parlamentul (14%) şi Guvernul (13,4%).

Partidele politice se situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte încrederea românilor în instituţii. Conform Barometrului Vieții Religioase, doar un procent de 8,8% dintre românii care au răspuns la chestionar s-au declarat încrezători în acestea.

Despre sondajul de opinie

Acest sondaj de opinie care a stat la baza „Barometrului Vieții Religioase” a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Datele din sondaj au fost culese în perioada 3 - 14 decembrie. Pentru cercetare a fost selectat un eşantion de populație multi-stratificat, probabilistic, format din 1.001 persoane. Acesta este considerat reprezentativ pentru întreaga populaţie a României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi de peste 18 ani.

Metoda de cercetare folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic. Cercetarea s-a desfășurat în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą3%, la un grad de încredere de 95%. Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

 

Ne puteți urmări și pe Google News