Evenimentul Zilei > Actualitate > În ce condiții va apăsa Vladimir Putin pe butonul nuclear. Scenariul care poate duce la catastrofa mondială
În ce condiții va apăsa Vladimir Putin pe butonul nuclear. Scenariul care poate duce la catastrofa mondială

În ce condiții va apăsa Vladimir Putin pe butonul nuclear. Scenariul care poate duce la catastrofa mondială

Cunoscutul geostrateg Dan Dungaciu, specialist în spațiul est european, a declarat că vede un singur scenariu posibil, în care Vladimi Putin ar apăsa pe butonul nuclear. Profesorul Dungaciu mai crede că Uniunea Europeană va ieși mult slăbită din acest război, pe care Rusia îl duce în Ucraina.

Dan Dungaciu crede că Putin va ordona un atac cu rachete purtătoare de încărcături nucleare, doar în momentul în care nu va mai vedea o soluție militară la războiul pe care l-a declanșat la finalul lunii februarie 2022.

Pe fondul unei umiliri publice ale Putin, care este o constantă a Uniunii Europene și a Statelor Unite, și a faptului că armata rusă nu va mai face față forțelor ucrainene, dotate cu arme moderne occidentale și americane, Putin ar putea declanșa ”iadul” nuclear.

„Putin este obligat, pe fondul acestei escaladări, să se comporte în așa fel încât să nu rateze tot. El nu mai poate să fie nici moale, nici conciliant. El e obligat să reacționeze foarte dur. Orice slăbiciune a sa, dacă nu reușește să apere acele teritorii, și cei din jurul său vor simți că sângerează. Dacă unii îl consideră pe Putin bolnav, nebun, în momentul acela, orice discuție e inutilă. Ori îl consideri nebun și taci, te rogi să nu o facă sau să nu-i convingă pe nebunii din jurul lui”, a declarat Dan Dungaciu.

Zelensky joacă pe totul sau nimic

Politologul a mai afirmat că Putin va face tot posibilul să nu ajungă în fața unui tribunal internațional, pe modelul fostului președinte sârb, Miloșevici.

„Între cele două opțiuni, sincer, nu mi-e clar pe care ar putea să o aleagă. Rațional vorbind, există un asemenea risc, pentru că ei nu mai au nimic de pierdut, din acest punct de vedere. Se joacă pe ‘totul sau nimic’. Și Zelenski joacă pe ‘totul sau nimic’. Nici Zelenski nu are ‘strategia de exit’”, a declarat Dan Dungaciu.

Din tot acest război, Uniunea Europeană, mai crede Dungaciu, va regresa din punct de vedere economic, în timp ce Statele Unite și China vor înregistra progrese foarte mari, la toate capitolele, economic, militar, etc.

Cine este Dan Dungaciu

Dan Gheorghe Dungaciu este un sociolog și geopolitician român, profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București.

El este și coordonatorul Masteratului de Studii de Securitate al aceleiași universități, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și președintele Fundației Universitare a Mării Negre din România.

În trecut, Dungaciu a fost Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externet și consilier pentru integrare europeană la Presedinția Republicii Moldova.