În ce condiții se va întâlni „câinele turbat” Joe Biden cu „derbedeul” Kim Jong-un

În ce condiții se va întâlni „câinele turbat” Joe Biden cu „derbedeul” Kim Jong-un

Se așteaptă ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să reorienteze diplomația nucleară americană cu Coreea de Nord către o abordare mai prudentă și convențională, deși cursul său politic poate depinde în mare măsură de viitorul plan de acțiune al Phenianului.

Foamea poate învinge rachetele

Formularea politicii echipei Biden va depinde în mare măsură de planul de acțiune al Coreei de Nord  care se așteaptă să includă provocări majore, cum ar fi un test de rachete cu rază lungă de acțiune, care vizează testarea noii administrații americane.

Pe de altă parte, luptându-se cu o serie de provocări, cum ar fi daunele provocate de taifunurile și inundațiile din acest an, precum și sancțiunile internaționale dure, Nordul se poate abține de la orice escaladare a provocării care poate distruge impulsul dialogului cu americanii.

Cu toate acestea, perspectivele optimiste au fost umbrite de condițiile grele din nord pentru reluarea negocierilor nucleare, adică eliminarea de către Statele Unite a „tuturor obstacolelor” care amenință securitatea nordului și îi împiedică progresul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Phenianul ar trebui să-și reducă pragul de negociere”, a declarat Nam Chang-hee, profesor de politică internațională la Universitatea Inha. „Nordul a vorbit despre autonomie, dar în mijlocul dificultăților economice, poate fi înclinat să profite de toate oportunitățile diplomatice ale Washingtonului”.

O coordonare strânsă între Seul și Washington ar putea fi, de asemenea, o variabilă-cheie care ar putea afecta direcția politică a noii administrații americane, analiștii avertizând despre posibile divergențe politice între aliați.

Administrația sud-coreeană a președintelui Moon Jae-in a favorizat abordarea față de nord, dar guvernul democrat de la Washington ar putea opta pentru o abordare pornind de la bază.

Seul caută, de asemenea, declararea încheierii oficiale a războiului coreean (1950-1953) ca modalitate de a crea un nou impuls pentru a avansa negocierile nucleare cu Phenianul. Administrația Biden ar putea totuși cere un semn clar al dorinței Phenianului de a se denucleariza înainte de a accepta declarația.

Un obstacol major în calea angajamentului Statelor Unite cu Nordul putea veni și de la rivalul său strategic, China, deoarece tensiunile geopolitice crescânde între marile puteri le-ar putea pune în pericol cooperarea pentru a-l putea convinge pe Kim să renunțe la programul său nuclear.