În câteva ore se joacă Preşedinţia Statelor Unite. Bătălia se anunţă crâncenă între Trump şi Biden

Sursa foto Arhiva EVZ

Au mai rămas puţine ore până îi vom vedea faţă în faţă la Nashville pe cei doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al SUA: republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden.

Fostul preşedinte Barack Obama este aşteptat astăzi în statul-cheie Pennsylvania pentru prima sa apariţie de susţinere a lui Joe Biden, acuzat că a rămas acasă la mai puţin de două săptămâni de alegerile prezidenţiale, în timp ce Donald Trump continuă să străbată America în lung şi-n lat.

Simte oare Obama mirosul înfrângerii?

Fiindcă unul se mişcă frenetic, celălat nu se mişcă deloc: strategiile celor doi candidaţi sunt mai evident ca niciodată radical diferite! Pentru a doua zi consecutiv, „favoritul” unor sondaje, Joe Biden, n-a avut niciun eveniment public în agenda sa. Susţinerea lui Barack Obama la Philadelphia de astăzi este aşteptată cu interes, chiar dacă n-au fost comunicate detalii. Doar un indiciu: se va desfăşura în stilul „drive-in”, în faţa susţinătorilor în maşinile lor...

Donald Trump câştigase la mustaţă în Pennsylvania în 2016, un stat potenţial crucial pentru victorie, unde a ajuns marţi seara, după două întâlniri electorale luni în Arizona. „Tot ceea ce face (Biden), este să stea acasă”, a glumit Donald Trump pe scena din Erie. Şi-a luat o pauză de „cinci zile”, a mai spus el în faţa simpatizanţilor, numindu-l pe adversarul său „un politician corupt”.

Aşteptată alături de el, First Lady, Melania Trump, a lipsit din cauza „unei tuse persistente şi din exces de precauţie”

Călătoria în Pennsylvania ar fi fost prima sa apariţie într-o manifestare electorală, după mai bine de un an. Diagnosticată pozitiv de Covid-19, în acelaşi timp cu soţul său, pe 1 octombrie, First Lady a anunţat la jumătatea lui octombrie că rezultatul testului ulterior a fost negativ. Înainte de a-l înfrunta mâine, joi, într-o dezbatere decisivă, finală, Donald Trump a accentuat ulterior atacurile sale  personale la integritatea adversarului. Tonul magnatului, care nu vrea să piardă această înfruntare, a fost mai agresiv ca niciodată.

Preşedintele republican insistă de câteva săptămâni că familia Biden este „una criminală”. Unghiul său  de atac? Afacerile lui Hunter Biden în Ucraina şi China atunci când tatăl său era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017).

Faţă în faţă la Nashville

În acest context, ultima dezbatere între cei doi candidaţi se va desfăşura joi la Nashville, în Tennessee şi se anticipează că va fi crâncenă, după o primă întâlnre faţă în faţă destul de haotică şi unde s-au aplicat lovituri sub centură.

„N-a fost nimic corect în acea dezbatere”, a spus Donald Trump, făcând aluzie la atacurile personale împotriva moderatorului Kristen Welker, dar şi la adresa comisiei „independente” responsabilă cu organizarea. Pentru a evita haosul din prima întâlnire, microfoanele vor fi tăiate atunci când unul dintre candidaţi nu va avea cuvântul.

„Eu voi vorbi, indiferent ce se va întâmpla, fiindcă nu e corect”, a sps Donald Trump. Îşi va schimba strategia faţă de prima dezbatere, în timpul căreia şi-a întrerupt definitiv rivalul democrat?

„Unii spun că trebuie să-l laşi să vorbească fiindcă până la urmă sfârşeşte prin a se pierde”, a răspuns  preşedintele SUA, care de luni de zile îşi creionează adversarul ca fiind un bătrân cae şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor intelectuale.

Eu combat împotriva Partidului Democrat, împotriva Fake News

Ca în 2016, Donald Trump se consideră candidatul care nu aparţine unor cercuri de interese fiindcă el combate penru americani, departe de intrigile de la Washington. „Eu combat împotriva Partidului Democrat, împotriva Fake News ale media, iar mai nou împotriva giganţilor tehnologiei”, a spus el.

Imediat după, Departamentul de Justiţie şi 11 state cunoscute ca republicane, au prezentat un denunţ unui tribunal federal din Washington acuzând Google de violări ale legii concurenţei şi cerând schimbări structurale în interiorul gigantului Big Tech.

La întrebarea despre unele sondaje defavorabile, preşedintele Statelor Unite şi-a arătat încrederea, evidenţiind capacitatea sa de a mobiliza mari mulţimi de oameni atunci când străbate ţara.

„N-am văzut niciodată întâlniri electorale cu atâta iubire şi atâtă mulţime de oameni”, a tunat preşedintele, care foarte rapid trebuie să se întoarcă în Florida, unde luni au început primele operaţiuni de votare.

Votul anticipat este examinat cu o atenţie specială în acest an, fiindcă bate recorduri, de multe ori observându-se cozi lungi în statele unde deja a început votarea. Circa 30 de milioane de americani din toată ţara au votat deja prin poştă sau personal, ceea ce ar putea reprezenta aproape 1/5 din numărul total, potrivit organizaţiei independente Elections Project, informează Le Point.