Impresionanta scrisoare de dragoste a Elenei Cuza către soțul său

Impresionanta scrisoare de dragoste a Elenei Cuza către soțul său

Doamna Elena Cuza, născută în familia Rosetti, la Iași, rămâne una dintre figurile feminine cele mai iubite ale istoriei României. L-a iubit cu toată ființa sa pe Alexandru Ioan Cuza.

Soția lui Alexandru Ioan Cuza va deveni în anul 1844. Iar din 1859, când, sub Cuza, se vor uni Principatele Române, va fi Prima Doamnă a Țării. Elena l-a iubit și l-a admirat toată viața pe Alexandru Ioan Cuza, un bărbat frumos și viteaz. 

Iată un document inedit: scrisoarea Elenei Cuza către soțul ei Alexandru Ioan Cuza, trimisă la scurt după căsătoria lor din aprilie 1844.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Le jour de 21 mai, la plus importante journee de ma vie, immemorable, demeurera, toute ma vie dand mon âme. Alexandre! ce bouquet de fleurs Edelweiss, je les garderai, en souvernir, jousqu`a la fin de ma vie, comme le plus pur symbole de l`amour. Héléne.”   („Ziua de 21 mai, cea mai importantă din viața mea, de neuitat, îmi va rămâne, mereu, în suflet. Alexandru! acest buchet de flori de colț, îl voi păstra, ca amintire, până la sfârșitul vieții mele, ca pe cel mai pur simbol al dragostei. Elena.”

Alexandru Ioan Cuza. C.P. de szathmari, Biblioteca Academiei Române

Elena a fost, totuși, o femeie nefericită. Nu puține au fost momentele în care Alexandru Ioan Cuza, uitând de jurămintele fierbinți, își căuta alinare în brațele altei femei.

Originalul scrisorii se află în colecția Muzeului Național de Istorie a României.