Impozit zero pe salariul minim în România? Primul domeniu în care s-ar putea aplica
- Iulia Moise
- 8 ianuarie 2021, 09:34
Impozitul zero pe salariul minim este o măsură absolut realizabilă, aceasta putând fi aplicată din anul 2022 în agricultură, susține Claudiu Năsui, ministrul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului.
Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pe care o putem lua ca să combatem sărăcia şi sper să fie aplicată din 2022 în agricultură, unde sunt salarii mici şi evaziune fiscală foarte mare, a declarat, joi seara, la Antena 3, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
„Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pe care o putem face să combatem cea mai mare problemă a României, şi anume sărăcia.
E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorinţă politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2022 într-un domeniu anume.
Nu vă ascund că sper şi cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt şi salarii mici şi evaziune fiscală foarte mare.
O măsură ”zero taxe” elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plăteşti totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscala mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală", a susţinut Năsui, la Antena 3.
În urmă cu o lună, deputatul USR Claudiu Năsui declara că măsura ”zero taxe pe salariul minim”, inclusă în programul USR PLUS de guvernare, ar urma să fie implementată gradual, pe parcursul a cinci ani. Măsura va viza în primul rând clasele sociale în care sunt cele mai mici salarii.
„Zero taxe pe salariul minim înseamnă reducere impozitării munci prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu (echivalentul unui salariu minim) și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe partea din salariu care depășește salariul minim. Unitățile administrativ-teritoriale care se finanțează din impozitul pe venit vor avea finanțare din TVA în raport cu populația lor”, scrie pe site-ul oficial al Alianței USR-PLUS.
Care sunt principalele obiective ale acestei măsuri
- Încurajează activarea în piața muncii, pentru că face munca mai bine plătită
- Reduce lipsa de forță de muncă cu care se confruntă economia României, pentru că încurajează muncă.
- Reduce sărăcia în muncă, pentru că-i lasă fiecărui român mai mulți bani din munca lui.
- Reduce numărul românilor care pleacă să-și caute un loc de muncă peste hotare, pentru că crește salariile nete din România.
- Crește numărul locurilor de muncă bine plătite din România.
- Scade discrepanțele între regiunile României.
- Reduce diferența dintre salariile mari și cele mici.