Deşi e aşteptat ca o soluţie pentru veniturile bugetare şi pentru evaziunea fiscală, noul bir va spori munca la negru şi va îngroşa rândurile şomerilor.
Deşi guvernul mizează pe impozitul forfetar ca pe o soluţie pentru reducerea evaziunii fiscale, noul bir va avea un efect invers decât cel aşteptat. Mai mult, soluţia găsită de Ministerul Finanţelor pentru a aduce bani în plus la bugetul de stat va falimenta zeci de mii de întreprinderi mici şi va genera zeci de mii de şomeri, consideră oamenii de afaceri. Sumele aduse în acest fel la vistieria statului vor fi contrabalansate de scăderi de încasări la contribuţiile sociale şi de cheltuielile cu indemnizaţiile de şomaj. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, estimează că un număr cuprins între 50.000 şi 100.000 de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă numai din cauza noului impozit.
„Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decât acela de a înlocui o bază de impozitare volatilă cu una controlabilă”, a explicat Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor. Argumentele oficialului sunt că, în anii 2007-2008, „în România, din 617.000 de societăţi, 242.000 declară că înregis trează pierderi”. Toate firmele sunt verificate însă de mai puţin de 1.200 de comisari ai Gărzii Financiare. Reprezen tanţii Gărzii ne-au spus că, în prezent, instituţia are „atribuite un număr de 1.805 posturi. Dintre acestea, la momentul actual, funcţionăm cu un număr total de 1.387 de angajaţi, din care 1.176 comisari”. Creşte munca la negru
Practic, aceşti funcţionari nu pot ţine sub control sute de mii de companii. Iar odată cu introducerea impozitului forfetar, statul va primi, ipotetic, contribuţia fiecăreia, ceea ce va creşte încasările bugetare. Pe de altă parte, ca să dea cât mai puţine taxe la stat, mai ales pe timp de criză, multe firme vor lua în considerare dacă nu închiderea, varianta plăţii la negru a muncitorilor.
Avocatul Gabriel Biriş ne-a declarat că, în opinia sa, „impozitul forfetar nu trebuie gândit pe termen lung. În paralel cu introducerea lui trebuie găsite soluţii pentru reducerea evaziunii fiscale, creşterea gradului de conformare voluntară şi lărgirea bazei de impozitare”. Pe termen lung, există riscul creşterii evaziunii fiscale din cauza acestui impozit, a spus Biriş. El a explicat că noua dare rezolvă parţial problema impozitului pe profit, însă bugetul are de pierdut în continuare din TVA, deoarece multe ve ni turi realizate nu sunt înregistrate. SOLUŢIE
Cum poate fi evitat noul bir
Firmele care suferă din cauza crizei şi nu mai au vânzări la fel de mari pot alege să se declare inactive. Pe perioada de inactivitate, ele nu trebuie să plătească impozitul forfetar. Dezavantajul este că, în această perioadă, compania nu poate emite facturi, activitatea îi este blocată şi actele nu îi sunt recunoscute de Fisc. Acest bir nu va fi plătit nici de firmele nou-înfiinţate. La fel, şi persoanele fizice autorizate (PFA) au scăpat de impozit.
Ovidiu Nicolescu este de părere că „această înăsprire fără discernământ a fiscalităţii va determina microîntreprinderile aflate într-o situaţie delicată să devină PFA, aceasta fiind pentru ei unica soluţie de supravieţuire”. Pot deveni PFA reprezentanţii profesiilor liberale (avocat, notar, contabil, arhitect, medic, consultant, traducător etc.), cei care activează în comerţ, şi cei cu meserii precum tâmplar, electrician, instalator etc.