Impozite locale 2023. Ce trebuie făcut pentru bonusul de 10%

Impozite locale 2023. Ce trebuie făcut pentru bonusul de 10% Taxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii mai au câteva zile la dispoziție ca să-și plătească impozitele locale pentru clădiri, terenuri sau mijloacele de transport. Cei care se încadrează în acest termen vor primi o reducere de 10%. Legea stabilește clar termenele de plată și procedurile care trebuie urmate. Cei care nu plătesc vor fi înregistrați în scriptele primăriilor cu sume restante, iar în anumite situații le vor fi scoase la vânzare bunurile.

Persoanele fizice care la finalul anului trecut figurau ca proprietari de clădiri, terenuri sau mijloace de transport trebuie să plătească impozit pentru acestea. Plata se face în conturile primăriilor pe raza cărora se află proprietățile respective sau la care au fost înregistrate mijloacele de transport.

Cei care plătesc integral, impozitele locale, până la 31 martie, beneficiază de o reducere. Aceasta este de 10% din valoara totală a impozitului datorat căre primărie.

Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul se plătește în fiecare an, în două rate egale. Primul termen este până pe 31 martie, în vreme ce al doilea este până pe 31 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea prevede că în situația în care valoarea impozitului este mai mică de 50 de lei, contribuabilul trebuie să achite toată suma până la primul termen de plată, adică 31 martie

Plata cu numerar la ghișeu

Conform reglementărilor în vigoare, plata impozitului și a altor taxe locale se poate face atât fizic, la sediile serviciilor de taxe și impozite locale, cât și online. Pentru a face plata fizic, contribuabilul trebuie să se prezinte la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu, potrivit mfinante.gov.

El poate achita sumele pe care le datorează, atât cu numerar, cât și cu card bancar. Plata cu numerar se poate face și prin serviciul Westaco Express sau la stațiile de plată Self Pay în București, în sectoarele 2, 4, 5 și 6.

Cum se face plata online

Cei care aleg să plătească online, economisesc timpul necesar deplasării la sediile primăriilor dar și cu statul la coadă. Plata online este mai comodă și mai ușor de realizat. Pentru aceasta, contribuabilii au la dispoziție mai multe mijloace. Unul dintre acesta este Internet Banking, care permite plata direct de pe telefon sau computer, prin virament bancar în contul special dedicat acestui tip de plată.

O altă modalitate de plată este prin intermediul aplicației ghiseul.ro, fapt ce necesită deschiderea unui cont de utilizator. Aplicația permite și plata altor taxe ori a amenzilor.

Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la timp

În cazul în care persoanele nu plătesc impozitul local la timp, vor primi acasă o somație prin care li se atrage atenția că figurează cu sume restante.

Ulterior, procedura prevede ca, în situația în care contribuabilul nu achită sumele restante nici după această etapă, autoritățile să pună popriri asupra disponibilităților bănești (de natură salarială, pensii, chirii, etc) precum și poprire pe conturile bancare.

Dacă nici într-o astfel de situașie nu se recuperează banii datorați, se va ajunge la sechestrarea bunurilor imobile și mobile pe care le deține persoana în cauză, iar mai apoi la vânzarea lor prin licitație publică.