Evenimentul Zilei > Social > Importanța setării obiectivelor personale (I)
Importanța setării obiectivelor personale (I)

Importanța setării obiectivelor personale (I)

Se întâmpla sa ne întrebam de ce avem nevoie de obiective, daca ne ajuta cu ceva sau chiar sa le consideram o pierdere de timp. Se întâmpla des sa ne plângem ca nu avem timp sa facem diverse lucruri sau ca nu avem timp pentru hobby-uri, ori pentru cei dragi, în timp ce-i vedem pe alții care par sa le faca pe toate… În realitate, cei care reușesc să le facă pe toate stau foarte bine la capitolul organizare, stabilirea obiectivelor, și știu foarte clar ce vor de la ei și de la viață.

Obiectivele sunt sarcini pe care ni le propunem pentru a realiza ceva ce consideram benefic pentru propria persoana, pentru propria evoluție și pentru propria dezvoltarea. De cele mai multe ori, obiectivele ne scot din zona de confort, ne determina sa vedem lucurile diferit și, dupa ce ne-am îndeplinit obiectivele propuse, ne crește brusc încrederea în propriile forțe și chiar stima de sine. Pentru a ne bucura de rezultatul obiectivelor noastre ar trebui ca acestea sa fie specifice, realizabile, masurabile și motivante. Iata 7 beneficii pentru care ar trebui sa ne setam propriile obiective

1. OBIECTIVELE PERSONALE ÎNSEAMNĂ CLARITATE Atunci când avem niște obiective, avem o viziune mai amplă asupra a ceea ce ne dorim, indiferent daca ne dorim pe termen scurt sau pe termen lung, asupra cum dorim sa fim percepuți de societate și așa se face ca obiectivele ne ajuta sa realizam ceea ce ne dorim.

2. OBIECTIVELE NE DEFINESC Fără să ne dăm seama, ceea ce ne propunem și ulterior ce devine obiectiv personal ajunge să ne definească. Daca suntem preocupați sa achiziționam lucruri, sa citim, sa cunoaștem oameni noi sau poate suntem preocupați sa jucam rolul justițiarului, obiectivele ne marcheaza temporar comportamentul, subiectele de interes și chiar reușesc sa ne scoata din zona de confort.

3. OBIECTIVELE ÎNSEAMNĂ PROGRES Chiar dacă se întâmplă să nu ajungem acolo unde ne dorim de fiecare dată, odată cu energia pe care o investim pentru a ne îndeplini obiectivul, ne ajută să ne dezvoltăm, să progresăm. Este foarte util sa nu uitam ca nu este importanta destinația, ci drumul.

4. OBIECTIVELE NE ȚIN CONECTAȚI Ca să ne putem stabili obiective trebuie să știm ce vrem și ce nu vrem, iar această „evaluare” nu face altceva decât să ne țină conectați cu propriile nevoi, dorințe și emoții.

5. OBIECTIVELE AU GRIJĂ CA LUCURILE PE CARE NI LE DORIM SĂ DEVINĂ REALITATE Când o dorință primește statutul de obiectiv înseamnă că am parcurs deja jumătate din drum, pentru ca am parcurs primele doua etape: cea de identificare a dorinței, dar și etapa prin care ne asumam ceea ce ne dorim, prin verbalizare.

6. OBIECTIVELE STIMULEAZĂ CREIERUL Când creierul primește o sarcină, chiar daca de multe ori pare greu de realizat, el are un program care rulează chiar și când suntem în repaus, și chiar și atunci când suntem preocupați cu alta activitate. Creierul va cauta soluții pentru îndeplinirea obiectivului și tot acest proces va stimula creierul, zi de zi.

7. OBIECTIVELE ÎNDEPLINITE MĂRESC STIMA DE SINE Sigur ca unele obiective sunt poate mai greu de realizat, dar odată ce ne-am atins scopul o să ne bucurăm de o stimă de sine ridicată. Este o placere sa privești în urma și sa realizezi ca, deși a fost greu, acum te bucuri de rezultatele la care într-o zi doar visai!