Evenimentul Zilei > Actualitate > Importantă captură de droguri în Spania. Cocaina neagră era ascunsă în containere cu cărbune. Video
Importantă captură de droguri în Spania. Cocaina neagră era ascunsă în containere cu cărbune. Video

Importantă captură de droguri în Spania. Cocaina neagră era ascunsă în containere cu cărbune. Video

Polițiștii spanioli au confiscat, miercuri, aproape o tonă de cocaină neagră. Fără miros și extrem de greu de detectat, drogurile au fost descoperite miercuri de poliția spaniolă în colaborare cu cea portugheză, în regiunea Castilla și León.

Potrivit Poliției Naționale, trei persoane au fost arestate într-un port din zona industrială a orașului Medina del Campo, în nordul Spaniei, după ce anchetatorii au urmărit un transport de două containere de cărbune în care erau ascunse drogurile.

Cele 862 de kilograme de cocaină negară se aflau în 30 de saci care erau ascunși printre alți 1.364 de saci de cărbune real pentru a face identificarea drogului aproape imposibilă.

„Drogurile au devenit aproape nedetectabile, deoarece forma și culoarea lor erau extrem de asemănătoare cu cea a cărbunelui. Mai mult, mirosul caracteristic al cocainei a fost eliminat, ceea ce înseamnă că nu a putut fi identificat de câinii polițiști”, a declarat poliția spaniolă într-un comunicat.

Modul de operare este cel al cartelurilor mexicane și columbiene

Traficanții au adus containerele cu camionul din Portugalia în Spania, unde drogul urma să fie recuperat în urma unui proces chimic laborios.

„Modul de operare a implicat un proces chimic complex pentru a ascunde drogurile printre cărbune, proces care a fost realizat de cartelurile mexicane și columbiene”, se mai arată în comunicat.

După un an de investigații, într-o operațiune la care au participat peste 50 de polițiști, a fost destructurată rețeaua de traficanți, scrie ziarulromanesc.es.

Ce este cocaina neagră

Cocaina neagră, în spaniolă: coca negra, este un amestec de obișnuit cocaină baza sau cocaină clorhidrat cu diverse alte substanțe. Aceste alte substanțe sunt adăugate la camuflaj aspectul tipic (pigmenți și coloranți, de exemplu cărbune). Sau pentru a interfera cu culoarea teste de droguri (amestec tiocianați și săruri de fier sau cobalt sărurile formează complexe roșu intens în soluție). Și nu în ultimul rând, pentru a face amestecul nedetectabil prin câini adulmecând droguri (carbon activ poate absorbi suficient mirosurile urme).

Deoarece rezultatul este de obicei negru, în general este contrabandat ca toner, pulbere de amprentă, îngrăşământ, pigment sau mulaje metalice. Baza pură de cocaină poate fi recuperată din amestec prin extracţie (freebase) sau extracție acid-bazică (clorhidrat) folosind comun solventi organici precum clorură de metilen sau acetonă. Este necesar un al doilea proces pentru a transforma baza cocainei în pulbere de clorhidrat de cocaină.