25 decembrie 800. Ce a însemnat Imperiul Carolingian
- Florian Olteanu
- 25 decembrie 2023, 15:01
25 decembrie 800! Ce a însemnat Imperiul Carolingian? Carol cel Mare a trasat viitorul Europei și a încercat ultima unificare politică de până în secolul XX
25 decembrie 800! Ce a însemnat Imperiul Carolingian? Carol cel Mare a trasat viitorul Europei și a încercat ultima unificare politică de până în secolul XX.
La 25 decembrie 800, Carol cel Mare, fiul lui Pepin cel Scurt, regele francilor, se încorona ca Împărat al Imperului Carolingian. Coroana i-a fost așezată pe frunte de însuși Papa Leon al III-lea, iar ceremonia de consacrare/încoronare a avut loc la Roma.
Imperiul Carolingian și ideea unității Europei
În mod cert, Carol cel Mare gândea într-un mod superior tatălui său. Pepin cel Scurt devenise creștin garantând Romei drepturile asupra Patrimoniului Sfântului Petru. Asta, pentru că statul său putea avea misiune apostolică într-un secol în care credința și religia contau.Carol cel Mare știa că trebuise să lupte pentru a rămâne unic șef, iar cuceririle sale nu trebuiau să facă un singur regat.
Tradiția francilor salieni era ca la moartea unui rege, fiii săi să aibă fiecare o parte din regat. Ori, se va vedea, Carol cel Mare era un spirit premergător Renașterii.Minuscula carolingiană este un stil nou de scriere, iar Eginhard în Vita Carli Magni, pune în gura lui Carol cel Mare discursuri copiate pur și simplu din lucrarea Războiul Peloponesiac a lui Tucidide, pe care le-a rostit Pericle. Sunt scoase numai numele proprii și înlocuite cu noțiunile istorice din perioada carolingiană. În rest, caracterul elaborat, sofist al discursurilor enunțate de Egimhard arată clar originea antică.
Carol cel Mare vrea o Europă Unită. El vrea Rinul și Dunărea unite printr-un canal. Carol cel Mare îi face curte împărătesei Irena a Bizanțului pentru a reunifica Occidentul și Orientul, Luptele iconoclaste din lumea bizatină se vor încheia prin triumful Duminicii Ortodoxiei. Totuși, Irena, deși își mutilează fiul, refuză să își întărească puterea prin reunificarea cu Occidentul. De la Justinian încoace, este singura tentativă de a reface unitatea Europei.
Imperiul Carolingian și opoziția Imperiu - Regat
Momentul 25 decembrie 800 trebuie gândit și într-o altă cheie. Carol cel Mare știe că urmașii săi vor avea o parte din structura politică la moartea sa. De aceea, Carol cel Mare găsește calea de compromis. Știe că imperiul său are două mari părți, latină-Francia Occidentalis și teutonă -Francia Orientalis. Așadar, doi dintre urmașii săi ar trebui să coordoneze aceste părți. Dar mai știe că un imperiu are nevoie de un nucleu, de aceea, de la Marea Nordului până la granițele Statului Papal, era un teritoriu artificial, mixt, germano-latin, viitoarea Lotharingie, Așadar această a treia structură ar fi trebuit să fie, cu orașul Aachen - Aix la Chapelle, centrul imperial, condus de un al treilea urmaș care să fie ajutat de ceilalți iar ei să îi accepte formal autoritatea.
Așadar, la moartea sa, în 814, Carol cel Mare dorise ca nepoții săi să aibă fiecare moștenirea lui dar să se păstreze și Imperiul. Până în 842-843, adică momentul jurămintelor de la Strassbourg și al tratatului de la Verdun, Europa a fost unită. Fără îndoială, în structura Europei Unite de azi, moștenirea carolingiană nu poate fi negată.