Imobile de groază. Prăpădul din spatele tranzacțiilor unor case de 1 euro

Imobile de groază. Prăpădul din spatele tranzacțiilor unor case de 1 euro

Mai multe sate din Italia pun la dispoziția cetățenilor case de vânzare cu 1 euro. Mulți dintre italieni nu se arată încântați de ideea în cauză. Majoritatea imobilelor sunt vândute către străini.

Un proiect lansat de autoritățile italiene în anul 2017, care prevede achiziționarea unei case la 1 euro, a stârnit multe controverse atât printre cetățenii italieni, cât și printre străinii care au dorit să își cumpere o locuință în Italia. Cu 1 euro poți să-ți cumperi o casă într-unul dintre cele 20 de sate italiene, însă adevărul din spatele acestei tranzacții este ceva mai complex, motiv pentru care multe persoane încep să renunțe la ideea de a da bani puțini pe un imobil.

Case de vânzare cu 1 euro

Majoritatea persoanelor care achiziționează case cu 1 euro sunt străini dornici să se mute în Italia. Autoritățile locale din Mussomeli au remarcat că italienii nu sunt foarte încântați de ideea lansată în anul 2017.

Toti Negrelli, viceprimarul satului Mussomeli, a informat că proiectul implementat a avut mult succes. Autoritățile italiene au vândut 170 astfel de locuințe cu doar 1 euro.

Scopul proiectului a fost repopularea zonelor afectate de cutremurul puternic declanșat în anul 1968. Zonele rurale, de asemenea, au înregistrat scăderi ale numărului de locuitori. De exemplu, în ultimii 15 ani, 15 milioane de locuitori au părăsit satele italiene. În Mussomeli mai trăiesc 20.000 de locuitori. Italienii au decis să treacă locuințele pe numele autorităților, pentru a nu plăti taxe și impozite, la momentul părăsirii satelor.

„Ne-am dat seama că străinii încă au acest vis italian și vor să vină să trăiască aici, în Mussomeli”, a spus viceprimarul satului, Toti Negrelli.

Ce realitate ascund casele de 1 euro

Ce nu transmit autoritățile locale este realitatea din spatele acestor locuințe. Așa cum relatează și una dintre persoanele care a realizat o astfel de tranzacție, situația mult prea frumos ambalată. Mulți dintre străinii care au realizat o astfel de achiziție au citit despre proiectul autorităților pe internet.

Peisajul satului și oamenii care „s-au dovedit a fi cei mai buni și mai calzi oameni din toată lumea”, potrivit Toniei Bauer, rezidentă în Mussomeli, i-au atras pe cei care erau interesați să își caute o locuință.

„Îmi place la nebunie ritmul relaxat, această atitudine: nu contează, de ce te stresezi? Soarele strălucește, marea e aici, ai cea mai bună mâncare, un vin minunat”, spune McCubbin, unul dintre străinii care și-au cumpărat casă de 1 euro. „Și pasiune, italienii au pasiune”, a adăugat un altul.

Reparații până la 80.000 de euro

„A fost dintotdeauna visul meu să mă mut în Italia. Când am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gândit că este șansa mea să trăiesc în Italia. Se scurgea apă prin acoperiș, erau crăpături în pereți. Dacă nu era vândută cu un euro, ar fi fost doar o altă casă din Mussomeli care stă să se prăbușească”, spune Danny McCubbin, un bărbat care a profitat de ofertă și a cumpărat casa cu un euro.

Potrivit Valeriei Sorce, agent imobiliar, un străin care vrea să-și cumpere casă în Italia trebuie să plătească 4.000 de euro pentru taxe notariale și agent imobiliar. În cazul caselor vândute cu 1 euro, costurile sunt extrem de ridicate după achiziția propriu zisă a imobilului.

Casele vândute cu 1 euro trebuie neapărat renovate, deoarece se află în condiții extrem de proaste. Costul renovărilor este cuprins între 20.000 și 80.000 de euro. Mai mult decât atât, unele case trebuie reconstituite începând cu pereții exteriori.

„La multe dintre ele se prăbușeau acoperișurile. Presa a promovat ideea că iei o casă la prețul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie în jurul subiectului”, a subliniat un localnic. „Trebuie să fii realist și să știi în ce te bagi”, a mai spus un alt cetățean.

Italienii nu se arată extrem de încântați de casele de vânzare cu 1 euro. Ei preferă să plătească mai mult, dar să știe că au ceva de calitate. Dintre cele 20 de sate care promovează proiectul în cauză, multe nu au vândut niciun imobil niciodată, conform Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News