Îmbunătăţeşte-ţi memoria!

Îmbunătăţeşte-ţi memoria!

Noile tehnologii implementate în hard-diskuri externe, stickuri Flash şi carduri de memorie permit stocarea mult mai multor date.

Intel a anunţat săptămâna trecută că va începe să livreze o nouă serie de memorii de tip Flash de capacităţi incredibile - de la 80 la 160 GB.

Dacă un hard-disk cu o capacitate de 160 GB este astăzi destul de banal, o memorie Flash cu acest spaţiu este un progres tehnologic uimitor, având în vedere tehnologia mult mai delicată implicată în fabricarea memoriilor Flash.

Lucrurile stau însă şi mai bine la capitolul memorii externe, unde se ajunge la clasa terabiţilor. Hard-diskuri gigantice Campionul la categoria capacităţi foarte mari pentru harddiskuri externe este, fără îndoială, Western Digital. Primele modele de 2 TB au fost livrate în România în octombrie 2007, iar astăzi există în majoritatea magazinelor on-line sau din oraş.

Soluţiile externe sunt alimentate cu electricitate separat şi se conectează cel puţin prin USB. Unele modele au şi capacitatea de conectare prin FireWire şi eSATA, ceea ce asigură o viteză de transfer ceva mai mare.

Nu toţi aleargă însă după terabiţi. Ovidiu Popârlan, managerul magazinului on-line Mediafun. ro, a declarat că produsele cele mai căutate sunt hardurile de 80- 1.000 GB, ca memorie suplimentară pentru laptop.   Cât despre evoluţia pieţei, Popârlan a precizat: „Tendinţa este de creştere a vitezei de transfer, coroborată cu o conectivitate cât mai accesibilă. Miniaturizarea, un spaţiu cât mai mare şi conectivitatea crescută sunt direcţii normale în condiţiile în care IT-ul depăşeşte limitele specifice şi se transformă în electronice de larg consum“. Medalionul enciclopedie Memoriile Flash au acum dimensiuni mici, dar pot reţine date de ordinul gigabiţilor.

Cea mai simplă metodă de securitate inclusă pe stickuri este o aplicaţie care permite accesul la date numai după introducerea unei parole. Astfel, dacă uiţi stickul într-un loc public, nimeni nu-ţi va putea citi documentele.   Alte opţiuni includ realizarea periodică a unei copii de rezervă a depozitului de date, criptarea informaţ iilor memorate şi realizarea mai multor drive-uri pe acelaşi stick.

Pentru dispozitivele mobile, cea mai frecventă soluţie este cardul Secure Digital, un standard care permite compactarea unor cantităţi mari de date într-un cip de mici dimensiuni.

Standardul SDHC (Secure Digital High Capacity) este ceva mai nou şi oferă o viteză minimă de transfer de 4 Gbps. Acest standard nu este însă compatibil cu aparatele care acceptă SD-urile tradiţionale, deci fii atent atunci când vrei să cumperi un astfel de card de memorie.

Ne puteți urmări și pe Google News