Evenimentul Zilei > International > Imaginile disperării pe aeroportul din Kabul. Mamele își aruncă bebelușii peste sârma ghimpată către soldații occidentali. VIDEO
Imaginile disperării pe aeroportul din Kabul. Mamele își aruncă bebelușii peste sârma ghimpată către soldații occidentali. VIDEO

Imaginile disperării pe aeroportul din Kabul. Mamele își aruncă bebelușii peste sârma ghimpată către soldații occidentali. VIDEO

Groaza de talibanii care au preluat puterea în Kabul îi face pe cetățenii afgani, care doresc să scape din țară, de teama morții și a represaliilor, să recurgă la gesturi disperate.

După ce talibanii au blocat accesul pe aeroportul din Kabul, de unde decolează avioanele cu cei evacuați, mamele disperate au ajuns să-și arunce copiii peste gardul de sârmă ghimpată. Femeile speră că, măcar, copiii vor scăpa din infernul provocat de talibani.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, în Afganistan, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă  să urce în avioane închiriate de ţări străine. În prezent se desfășoară mai multe operațiuni de evacuare cetăţenii statelor occidentale și pentru afganii care au colaborat cu forţele străine.

Un gard de sârmă ghimpată îi desparte pe cetățenii afgani care încearcă să scape de regimul taliban, de protecția soldaților americani și britanici. Într-o tentativă disperată, cei care vor să scape de regimul taliban își aruncă copiii peste acest gard, sperând că nu vor fi abandonați de soldații occidentali.

Militarii occidentali sunt afectați de scenele disperării

Oamenii cer intervenția soldaților brtitanici și americani, din fața porților și a gardurilor de sârmă, după cum relatează India Today și Sky News. Un ofițer superior din trupele britanice a declarat că a fost nevoit să blocheze drumul spre aeroprt cu mașini și sârmă ghimpată pentru a ține situația sub control, cât de cât.  .

„A fost îngrozitor, unele femei își aruncau bebelușii peste sârma ghimpată, cerând soldaților să-i ia, unii s-au prins în sârma ghimpată”, a povestit ofițerul.

El a adăugat, însă, că aceste zile de groază, și imaginile oamenilor care voiau să scape, vor lăsa urme în sufletele multora dintre soldați.

„Sunt îngrijorat pentru oamenii mei, câțiva au nevoie de consiliere, toți am plâns azi-noapte”, a mai povestit acesta.

Oficialii britanici ridică din umeri

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a fost pus să comenteze acest subiect, imaginile cu mame care încearcă să-și salveze copiii, aruncându-i soldaților din forțele occidentale, peste gardul de sârmă ghimpată. El a declarat că Marea Britanie nu poate evacua copii neînsoțiți din Afganistan.

„Nu putem, pur și simplu, să luăm un minor singur”, a spus acesta.

Wallace a afirmat că soldații britanici de pe aeroport sunt într-o situație grea, în condițiile în care afganii vor să plece din țară.

„Este foarte, foarte, greu pentru acei soldați pe care i-ați văzut în imagini, se confruntă cu niște oameni cu adevărat disperați, mulți dintre ei doar vor să plece din țară”, a mai precizat oficialul britanic.

Un număr de 12 persoane au murit încercând să scape de talibani

Un număr de 12 oameni au fost ucişi în zona aeroportului din Kabul, potrivit talibanilor și a unor oficiali NATO. Aceștia au fie împușcați, fie striviți în busculadele produse pe aeroport, după cum au declarat oficialii talibani. S-a întâmplat după ce mişcarea talibană a cucerit oraşul și a provocat panică printre persoanele îngrijorate care încearcă să plece din Afganistan, informează Reuters.

În acest context, noul regim solicită persoanelor care se înghesuie în preajma aeroportului, sperând că vor reuși să prindă un avion care să-I evacueze, să revină acasă.

Talibanii au tras în afganii care au venit la aeroportul din Kabul

„Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport”, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.