Imaginile din satelit o dovedesc: Coreea de Nord nu renunță la programul nuclear. Kim Jong-un are planuri înfiorătoare

Conform unui raport al Institutului de Studii Internaţionale Middlebury, Coreea de Nord extinde instalația nucleară Yongbyon, iar fotografiile din satelit arată că regimul de la Phenian și-ar putea crește producția de plutoniu de calitate militară cu până la 25%. Vestea vine după ce la începutul anului 2019, fostul președinte al SUA, Donald Trump, refuza propunerea liderului comunist Kim Jong-un, care dorea reducerea sancțiunilor economice în schimbul desființării complexului nuclear.

Imaginile din satelit care arată că nord-coreenii continuă dezvoltarea programului nuclear au fost obținute de Maxar Technologies. Vorbim despre este o companie de tehnologie spațială cu sediul în Westminster (Colorado, Statele Unite ale Americii).

Maxar Technologies este specializată în producția de comunicații, observarea Pământului, radar și sateliți de service pe orbită, produse prin satelit și servicii conexe. În fotografiile publicate pe aljazeera.com apar mai multe construcții într-o zonă de lângă uzina de îmbogățire a uraniului de la Yongbyon.

Experții sugerează că instalația de îmbogățire extinsă ar putea crește producția de plutoniu de calitate militară cu până la 25%. Conform acestora, Coreea de Nord arată astfel că intenționează să-și sporească producția de materiale pentru bombe nucleare.

„Extinderea uzinei de îmbogățire indică probabil faptul că Coreea de Nord intenționează să își mărească producția de uraniu de calitate militară la Yongbyon cu până la 25%″, au declarat Jeffrey Lewis și alți doi experți ai Institutului Middlebury.

Coreea de Nord a reluat testele cu rachete balistice

Rachetă balistică prezentată de Coreea de Nord în 2013

Mai mult, Coreea de Nord a anunțat recent primele sale teste cu rachete balistice din ultimele șase luni, în condițiile în care negocierile purtate cu SUA despre programul nuclear sunt blocate din 2019.

Raportul Middlebury a precizat că o imagine din satelit realizată la 1 septembrie arată că forțele nord-coreene au defrișat copacii și au pregătit terenul pentru construcție. Totodată, în zonă a fost observat și un excavator de construcții.

Practic, se poate observa că dictatorul Kim Jong-un a dorit să dea lumii un mesaj clar despre intențiile sale militare. A doua imagine din satelit a arătat că ulterior a fost construit un zid pentru a îngrădi zona. Mai departe au fost îndepărtate panourile de pe partea laterală a clădirii de îmbogățire pentru a oferi acces în zona închisă recent.

Noua zonă de dezvoltare nucleară are o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. În raportul citat se arată că armele nucleare pot fi construite folosind fie uraniu puternic îmbogățit, fie plutoniu, iar Coreea de Nord are instalații pentru a le produce pe ambele la Yongbyon.

Kim Jong-un cere intensificarea programului nuclear

Luna trecută, în alte fotografii din satelit de la Yongbyon au fost descoperite semnele reluării funcționării altor instalații nucleare pentru producerea plutoniului de calitate militară.

Kim Jong-un

În timpul unui summit cu președintele de atunci, Donald Trump, la începutul anului 2019, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a oferit să dezmembreze întregul complex dacă i se acordă o reducere majoră a sancțiunilor. Propunerea a fost respinsă.

Unii experți americani și sud-coreeni consideră că regimul de la Phenian administrează în secret cel puțin o instalație suplimentară de îmbogățire a uraniului. În 2018, un oficial sud-coreean de rang înalt a declarat în Parlament că se estimează că în Coreea de Nord au fost fabricat deja până la 60 de arme nucleare.

Coreea de Nord își arată arsenalul

Estimările despre numărul de arme nucleare pe care Coreea de Nord le poate adăuga arsenalului în fiecare an variază de la 6 la 18. Pe lângă testele cu rachete balistice, Coreea de Nord a mai spus că a lansat rachete de croazieră spre mare.

Experții internaționali au subliniat că aceste teste arată că nord-coreenii doresc să arate că au capacitatea de a lovi Coreea de Sud și Japonia, țări în care SUA au aproximativ 80.000 de soldați. Experții au mai spus că racheta cu rază lungă de acțiune, pe care Phenianul a descris-o ca fiind „strategică″, ar putea fi înarmată cu focoase nucleare.

Estimare despre raza de acțiune a rachetelor nucleare nord-coreene

În luna mai, președintele Joe Biden a precizat că va căuta în continuare denuclearizarea Peninsulei Coreene, dar nu va urmări niciun „mare târg″ cu Pyongyang. De celaltă parte, Coreea de Nord a acuzat SUA de „ostilitate″ continua. Mai mult, Kim Jong-un a amenințat că își va extinde arsenalul nuclear și va dezvolta un armament mai sofisticat.