Evenimentul Zilei > Social > Imagini incredibile despre cum se formează o planetă. Detalii care nu s-au mai văzut vreodată. FOTO
Imagini incredibile despre cum se formează o planetă. Detalii care nu s-au mai văzut vreodată. FOTO

Imagini incredibile despre cum se formează o planetă. Detalii care nu s-au mai văzut vreodată. FOTO

O echipă internațională de astronomi a reușit să surprindă câteva imagini extraordinar de rare ale sistemelor planetare, care se nasc la sute de ani-lumină distanță.

Deși s-au mai văzut imagini cu „discuri protoplanetare” înainte, nu am văzut niciodată un proces fotografiat în asemenea detalii.
Imaginile arată zonele interioare din jurul stelelor tinere unde planetele încep să prindă formă, acumulând materie din praf și gaze. Boabele de praf se acumulează pentru a forma roci mai mari, unele dintre ele în cele din urmă devin plane.

„Avem nevoie să vizualizăm aceste detalii pentru a putea identifica tiparele care ar putea trăda formarea planetelor și pentru a caracteriza proprietățile discurilor”, a spus Jacques Kluska, de la KU Leuven, Belgia.

Cercetătorii au fost nevoiți să folosească o tehnică imagistică relativ nouă, numită interferometrie în infraroșu, la Observatorul European din Sud (ESO).

Această tehnică nu produce o imagine direct. Folosind modele matematice – la fel ca primele imagini ale unei găuri negre – echipa a putut separa discurile de lumina emisă de steaua însăși.

Nivelul detaliilor din noile imagini este uimitor, după cum puteţi constata:

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: