Imagini de senzație cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar. Un telescop spațial și unul terestru au lucrat în același timp

Imagini de senzație cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar. Un telescop spațial și unul terestru au lucrat în același timp

Oamenii de știință au analizat imagini surprinse în ultraviolet și infraroșu, de pe planeta Jupiter. Gigantul gazos arată diferit în cele trei perspective.

Noi informații obținute de oamenii de știință despre Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului nostru solar. Imaginile procesate au fost obținute cu ajutorul telescopului Gemeni North din Hawaii telescopul spațial Hubble. Ele au fost captate la lungimea de undă în infraroșu și la cea ultravioletă, ceea ce permite oamenilor de știință compararea interactivă și perspective diferite asupra norilor ce plutesc deasupra gigantei planete gazoase.

Cercetătorii pot să observe diferite schimbări ale atmosferei de pe Jupiter. Aici există o pată mare, roșie, o furtună de dimensiuni colosale, aflată în partea de sud a Ecuatorului de pe această planetă.

Comparație între cele trei imagini surprinse cu Jupiter

O comparație a celor trei tipuri de lungimi de undă relevă, totodată că regiunea întunecată care reprezintă marea pată roșie din imaginea cu infraroșu este mai mare decât ovalul roșu corespunzător din imaginea vizuală. Această diferență se datorează faptului că fiecare tehnică imagistică surprinde diferite caracteristici ale atmosferei planetei.

În timp ce observațiile în infraroșu arată zone acoperite de nori densi, imaginile vizibile și ultraviolete evidențiază siturile așa-numitelor cromofori, care sunt molecule care absorb lumina albastră și ultravioletă, conferind petei culoarea roșie.

Cum a fost posibilă observarea cu telescopul din Hawaii

„Observarea făcută de Gemeni North a fost posibilă datorită amplasării telescopului în Rezervația Științifică Maunakea, adiacentă la vârful Maunakea”, a declarat Mike Wong, șeful echipei de observare. „Suntem recunoscători pentru privilegiul de a observa Jupiter dintr-un loc unic atât prin calitatea sa astronomică, cât și prin semnificația sa culturală.”

Cele trei imagini au fost realizate în același timp, la data de 11 ianuarie 2017. În fiecare dintre ele, Jupiter arată diferit. Marea Pată Roșie aproape dispare în lungimile de undă în infraroșu, dar o regiune întunecată din furtună apare mai mare decât în ​​imaginea luminii vizibile. Acest lucru se datorează faptului că diferite lungimi de undă ale luminii prezintă structuri variate în cadrul furtunii.

Pe de altă parte, norii opuși ai lui Jupiter sunt clar vizibili în toate cele trei scene.Imaginile ultraviolete și vizibile au fost capturate de camera cu câmp larg 3 de pe telescopul spațial Hubble, în timp ce imaginea în infraroșu a fost capturată de instrumentul de imagine în infraroșu apropiat (NIRI) de la Gemini North din Hawaii.