Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini cumplite. Ce pagube a putut produce uraganul Dorian
Imagini cumplite. Ce pagube a putut produce uraganul Dorian

Imagini cumplite. Ce pagube a putut produce uraganul Dorian

Uraganul Dorian, ajuns la categoria 5 din 5 posibile, a atins, duminică seara Arhipelagul Bahamas.

Specialișii anunță că, acolo, vor urma două zile de ploi, furtuni și valuri uriașe. Dorian este cel mai puternic urgan din istorie care lovește insulele Bahamas, un arhipelag situat între Florida, Cuba şi Haiti. Oamenii se tem că efectele lui vor fi catastrofale. Relieful fiind unul plat, nimic nu stă în calea naturii furioase.

   Ochiul uriașului uragan a fost filmat de Stația Spațială Internațională. Sunt imagini care taie răsuflarea și arată suprafața extrem de mare a uraganului, precum și faptul că se deplaseză foarte-foarte încet.

Uraganul de categorie 5, considerat cu potențial „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas.

Valuri din ce în ce mai mari au lovit renumitele plaje din Bahamas. Potrivit previziunilor, ele pot depăși șapte metri. Vântul a bătut cu aproape 300 de kilometri pe oră, iar uneori rafalele au depășit 350 de kilometri pe oră.

Nu există deocamdată un bilanţ al victimelor şi pagubelor, însă imaginile postate pe Internet de oamenii de acolo sunt înspăimântătoare. Potrivit meteorologilor, Dorian a egalat recordul din 1935 al celui mai puternic uragan din Atlantic care a atins uscatul.

Valurile uriaşe au înghiţit casele situate mai aproape de coastă, bărcile plutesc răsturnate în apa murdară printre resturi şi copaci smulşi. Acolo unde nu a ajuns apa, totul arată ca după trecerea unei tornade: case distruse şi maşinile răsturnate de parcă ar fi fost jucării. Oamenii au găsit cu greu locuri unde să se adăpostească.

„Este probabil cea mai tristă şi mai rea zi din viaţa mea în care trebuie să mă adresez oamenilor din Bahamas. Vreau să spun, ca medic, sunt antrenat să suport multe, dar nimic ca asta.

Ne confruntăm cu un uragan, uraganul Dorian, cum nu s-a mai văzut în istoria Insulelor Bahamas”, a declarat premierul Hubbert Minnis.

„E singura casă care a mai rămas în picioare în cartier. Toată lumea s-a strâns aici. Nu avem alt loc mai sigur unde să ne adăpostim. Nu mai e nicio casă în apropiere. Are acoperiş şi nu e inundată. Blocul unde stăm noi… Tot acoperişul a căzut.

Stăm acum aici. Oamenii au încercat să ajungă pe partea cealaltă, unde e casa aceea albă. Dar pe unii dintre ei i-a luat apa”a relatat o localnică într-un live pe postat pe Facebook.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/P6ShYNAAyAQ” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: