Iluminatul public și semafoarele vor fi oprite din cauza rectificării bugetare

Iluminatul public și semafoarele vor fi oprite din cauza rectificării bugetare

Primarul Municipiului Târgu Mureș Dorin Florea a atras atenția asupra faptului că votul dat de către consilierii locali ai UDMR pentru rectificarea bugetară poate să aducă „atingeri grave imaginii orașului și intereselor cetățenilor”.

Florea acuză că mai multe lucrări în desfășurare și mai multe instituții în funcțiune vor fi afectate de tăierile bugetare făcute „fără nicio analiză prealabilă, doar la indicația liderului UDMR”.

Edilul a atenționat că există pericolul ca în luna septembrie să se emită ordinul de deconectare pentru serviciul de iluminat public și funcționarea semafoarelor din cauza fondurilor insuficiente pentru plata facturilor.

„Iluminatul public și funcționarea semafoarelor – afectate de neplata facturilor. La rectificarea bugetară s-a solicitat suplimentarea bugetului cu 1.500.000 lei pentru achitarea facturilor de energie electrică aferente consumului pentru acest an. S-au alocat însă 500.000 lei, sumă insuficientă pentru plata facturilor deja emise, existând riscul emiterii ordinelor de deconectare pentru neplată în luna septembrie”, a anunțat primarul într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florea mai atrage atenția asupra faptului că vor fi afectate: lucrările pe strada 8 Martie, dotarea parcurilor, Balonul Olimpic din cadrul Complexului Weekend, centrul municipal multifuncțional cu parcare în vecinătătea Spitalului clinic județean de urgență Târgu Mureș, parcarea de la Spitalul Clinic Județean Mureș, proiectul MyCity, toaletările de arbori și achiziția de noi arbori și arbuști, pistele de biciclete, finanțarea programului de sprijin al tinerelor mame, lucrările de anvelopare ale blocurilor și peste 2000 de sportivi legitimați la CSM Târgu Mureș.

Redăm integral comunicatul de presă al primarului Dorin Florea:

„Asistăm în premieră la unele lucruri, care deschid calea unor abuzuri nepermise, ilegale și care aduc atingeri grave imaginii orașului și intereselor cetățenilor. Fac referire la ceea ce s-a întâmplat în decursul ultimelor săptămâni, când prin ședințe succesive, unii consilieri locali au pus la cale blocarea orașului prin bătaia de joc la adresa bugetului. Interesant de observant este faptul că, aceeași consilieri locali au votat inițial bugetul, care oricum față de 2018 a fost cu 60 de milioane mai mic. Pe baza bugetului inițial votat au fost demarate lucrări, sunt contracte semnate, proceduri în derulare, instituții în funcțiune care sunt grav afectate de tăierile aleatorii ale bugetului, fără nicio analiză prealabilă, doar la indicația liderului UDMR.

Doresc să specific ca niciodată de când sunt primar nu a existat vreo sincopă la adresa bugetului, n-a existat vreo clipă periclitarea angajamentelor luate și n-a existat niciodată ca un buget să nu fie executat corect, la timp. Prin aceste precizări doresc să atrag atenția asupra faptului că România își descoperă pe zi ce trece viciile legislative, ceea ce din păcate este confirmat și de ce s-a întâmplat la Târgu Mureș.

În acest palier cu decizii, determinate de ură - ca întregile manifestări ce caracterizează viețile politice din România de astăzi -, se înscrie și Târgu Mureșul. Atrag atenția asupra repercursiunilor votului din 1 august 2019, deoarece școlile nu vor avea bani de funcționare, societățile care au lucrări în derulare, vor fi nevoite să le sisteze deoarece nu sunt prevăzuți bani până la finele anului. Este un fapt ce a trecut neobservat, însă această practică ticăloșită trebuie analizată, deoarece acest lucru devine în România o practică, neținându-se cont că la mijloc sunt cetățenii. Îi atenționez pe consilieri că bugetul NU este al UDMR-ului, bugetul orașului se face și se execută prin acte administrative.

Fără nicio strategie, fără să înțeleagă importanța finanțării proiectelor demarate de Primărie, unii consilieri locali au trunchiat cu până la 70% finanțarea la unele capitole bugetare. Demersul lor ne va clasa în scurt timp în topul orașelor mărginașe, izolate unde nimeni nu dorește să își crească copiii sau să își investească banii.

Vor fi afectate:

  1. Unitățile de învățământ: - deși ne aflăm în plină vară, moment în care Primăria Târgu Mureș, efectua lucrări de reabilitări, reparații, dezinfecții sau recondiționări la unitățile de învățământ, pentru ca elevii, cadrele didactice și nu în ultimul rând părinții să poată începe cu dreptul – noul an școlar în luna septembrie suntem nevoiți a stopa orice fel lucrare;

- reabilitarea Colegiului Național ”Al. Papiu Ilarian” este stopată din lipsa finanțării, deși municipalitatea avea în plan finalizarea lucrărilor până pe data de 3 octombrie 2019, când sărbătorim Centenarul Colegiului;

-reabilitările programate a se desfășura la Colegiul Național ”Unirea”, la Școala Gimnazială ”Europa”, la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și lista poate continua, vor fi grav afectate de diminuările bugetului;

- dotarea cu echipamente a Școlii de Arte și Meserii este blocată;

- serviciile de pază în unitățile școlare nu mai au finanțare;

- Direcția școli are nu mai puțin de 100 de solicitări, înregistrate în lunile iunie și iulie – atât în scris cât și verbal - prin care ni se solicită diferite intervenții – fie că e vorba de reparații ale sălilor de curs, mobilier, înlocuire sisteme de încălzire, reparații acoperiș, grupuri sanitare sau parchet… și putem continua.

Tragem un semnal de alarmă și vă supunem atenției faptul că peste 25.000 de elevi din Târgu Mureș vor fi afectați de bugetul trunchiat de consilierii locali ai UDMR și votat pe data de 1 august 2019.

Îi invit însă pe domnii consilierii care și-au asumat prin semnătură și prin vot rectificarea bugetară să răspundă în fața părinților, a dascălilor dar mai ales a elevilor – a celor care sunt viitorul acestui oraș.

  1. Lucrările pe strada 8 Martie vor fi sistate din lipsa alocării de fonduri.
  2. Dotarea parcurilor cu noi obiecte de joacă dar și întreținerea acestora este blocată;
  3. Balonul Olimpic din cadrul Complexului Week-end se află în pericol de a fi desființat din pricina imposibilității achitării utilităților; Achiziția și montajul noilor tobogane din cadrul Complexului va fi periclitat din lipsa finanțării;
  4. Centrul municipal multifuncțional cu parcare în vecinătătea Spitalului clinic județean de urgență Târgu Mureș - bani nealocați;
  5. Parcarea de la Spitalul Clinic Județean Mureș; finanțare oprită;
  6. Contract de proiectare centrul municipiului – Proiectul MyCity; sumă solicitată este nealocată;
  7. Iluminatul public și funcționarea semafoarelor – afectate de neplata facturilor. La rectificarea bugetară s-a solicitat suplimentarea bugetului cu 1.500.000 lei pentru achitarea facturilor de energie electrică aferente consumului pentru acest an. S-au alocat însă 500.000 lei, sumă insuficientă pentru plata facturilor deja emise, existând riscul emiterii ordinelor de deconectare pentru neplată în luna septembrie.
  8. Toaletările de arbori și achiziția de noi arbori și arbuști sunt alte segmente a căror finanțare este 0.
  9. Pistele de biciclete – proiect fără finanțare;
  10. Finanțarea programului de sprijintinerelor mame;
  11. Se vor sista lucrările de anvelopare a blocurilor;
  12. În viitorul apropiat peste 2000 de sportivi legitimați la CSM Târgu Mureș vor fi afectați de lipsa finanțării Clubului, deoarece banii sunt alocați doar până în luna august.

Primăria Municipiului Târgu Mureș va face în continuare toate demersurile și va prezenta opiniei publice situațiile apărute ca urmare a tăierilor bugetare, ce văduvesc orașul de la dezvoltare și de la creșterea calității nivelului de trai al târgumureșenilor. Totodată, ne vom adresa instituțiilor statului abilitate să cerceteze instigarea la abuz și abuzurile săvârșite fără grija responsabilității.”