Iliescu TERGIVERSEAZĂ audierea sa în dosarul "Mineriadei". Care este MOTIVUL invocat de fostul șef al statului

Iliescu TERGIVERSEAZĂ audierea sa în dosarul "Mineriadei". Care este MOTIVUL invocat de fostul șef al statului

Ion Iliescu a obținut amânarea audierii sale ca inculpat în dosarul "Mineriadei" din iuni 1990, după ce a invocat că avocatul său, Ion Neagu este bolnav și că nu se poate prezenta, informează "Curentul". El a mai solicitat să i se acorde timp să consulte dosarul, până când va angaja un alt avocat. Procurorii militari consideră că asta este o tactică de tergiversare

Și fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma s-a prezentat, vineri, la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul Mineriada, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.

"Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. Cum e posibil ca aceeași procurori care în 1990 îi anchetau pe cei din Piața Universității, i-au și arestat,  acum sunt mari susținători ai Pieței Universității? Aceeași procurori. Domnii procurori probabil că nu au învățat la școală că în România există și alte încadrări în afară de cele pe care ei le-au găsit. Sunt victimă la CEDO și inculpat aici, e de râsul lumii. E de-a dreptul paradoxal și faptul că procurorii știu că nu au ce să îmi facă", a spus Miron Cozma potrivit digi24.ro.

În același dosar, urmează să fie audiați și Virgil Măgureanu și fostul premier Petre Roman.

Printre inculpații în dosarul Mineriadei din 1990 se numără fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, la data săvârşirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României, precum și Virgil Măgureanu, la acea dată director al Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.