Iliescu a stins lumina la Congresul PSD

Iliescu a stins lumina la Congresul PSD

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a încheiat Congresul social-democraţilor, fiind, la final, şi ultimul care a plecat de la Sala Palatului. Nu îniante de a-i da, de la tribună, binecuvântarea lui Victor Ponta, de care s-a arătat mulţumit că "a început să înveţe economie". La rândul său, actualul lider al PSD a cerut aplauze pentru Iliescu, pentru "a repara nedreptatea" mazilirii sale, în 2005.

"Ponta e un elev conştiincios şi învaţă carte" "El, ca jurist, a început să înveţe economie. E bine. Vrei să faci politică, te antrenezi în răspundere guvernamentală, nu se poate să stai în afara economiei. Şi văd că e un elev conştiincios şi învaţă carte", s-a declarat Iliescu încântat, stârnind râsete şi aplauze în sală. Dincolo de referirile la Ponta, Iliescu a pledat pentru reintroducerea impozitării progresive."Păcatul originar al acestei situaţii în care ne aflăm acum este măsura luată de Alianţa DA prin introducerea cotei unice. Ei spun că aşa au câştigat alegerile. Oamenii habar nu aveau ce-i aia. Dacă analizăm mai atent nici nu a fost unică, pentru că toţi angajatorii se plâng că au de plătit sute de taxe", a afirmat Iliescu de la tribună, arătând că impozitul de 16% nu avut nici măcar avantajul de colectare mai uşoară a taxelor. "Noi pledăm pentru revenirea la un sistem difereneţiat de impozitrare aşa cum se practică în toate celelalte ţări europene, SUA. Toţi practică această politică fiscală, pentru că aşa e corect", a continuat Iliescu. El a mai spus că dacă în 2008 PSD ar fi dat guvernul, acum situaţia ar fi fost alta. Iliescu a făcut o remarcă şi la alegerile prezidenţiale pierdute de PSD prin Adrian Năstase şi Mircea Geoană. "Am pierdut pe mâna noastră şi în 2004 şi în 2009", a spus Iliescu. Articole similare:

  • Victor Ponta: "Duşmanul are un chip şi un nume: Traian Băsescu"
  • Năstase, un banc cu Boc, o ironie cu Ponta
  • Năstase îl propune pe Ponta premier
  • Preşedintele PSD ales de "poporul PSD"

Ponta s-a revanşat cu "reparaţii morale" Ion Iliescu i-a transmis de asemenea învăţătoarei Cristianei Anghel, aflată în greva foamei, să renunţe la protest. "Îi transmitem să renunţe la greva foamei care îi pune în pericol viaţa. Să ne angajăm că noi ca partid preluăm acţiunea dânsei şi vom face toate demersurile pe linie politică şi parlamentară ca ceea ce şi-a propus să capete rezolvarea necesară. Să-i mandatăm pe liderii organizaţiei de la Olt să-i facă mâine o vizită şi să-i transmită mulţumirile noastre pentru actul de curaj de care dă dovadă", a spus Iliescu. Cum Iliescu a fost ultimul vorbitor la Congres, nici Ponta nu a ratat ocazia să-i răspundă pentru laude. Înainte ca delegaţii să plece, liderul PSD a cerut încă un rând de aplauze pentru preşedintele de onoare al formaţiunii, în semn de reparaţie morală pentru episodul marginalizării sale din 2005, în momentul alegerii lui Mircea Geoană şef al partidului. "Vă rugăm să-l aplaudăm pe domnul  Iliescu şi să reparăm nedreptatea de acum cinci ani", a pus Ponta punct Congresului.

Mulţumit, Iliescu a rămas practic să stingă lumina la Congresul PSD. Odată plecaţi delegaţii, liderii PSD şi chiar personalul de serviciu care a strâns după cei prezenţi, preşedintele de onoare al PSD a mai rămas câteva minute bune pe scările Sălii Palatului, nedând semne că se grăbeşte. Tot la Sala Palatului, Ion Iliescu a trăit în 2005 prima înfrângere de proporţii în partid rămânând atunci fără şefia PSD pe care i-a suflat-o Mircea Geoană. Articole similare:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Botniţă pentru Mircea Geoană la Congresul PSD
  • Geoană: 25 octombrie, ziua moţiunii de cenzură
  • Sindicaliştii vor guvern PSD
  • PSD-iştii l-au aplaudat la Congres pe Lucian Bute
  • Dragnea, ironic, la Congresul PSD: Emil Boc e un om de înaltă ţinută