Evenimentul Zilei > Politica > Ilie Sârbu, suspectat că ar fi fost agent secret
Ilie Sârbu, suspectat că ar fi fost agent secret

Ilie Sârbu, suspectat că ar fi fost agent secret

Un alt nume a apărut pe "Lista Fantomelor Securității". Este vorba despre Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, liderul PSD, senator social-democrat și socrul premierului Victor Ponta.

Jurnalistul Sabin Orcan continuă seria de dezvăluiri despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii cheie în stat. De data acasta, cel vizat este Ilie Sârbu. 

Potrivit site-ului Senatului, Sârbu este membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (din 2009), în Comisia comuna specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea națională (din 2011), în Comisia pentru sănătate publică (în perioada 2008 – 2009), în Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea propunerilor legislative depuse și elaborarea unei propuneri legislative privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului (în perioada martie – aprilie 2009).

În ceea ce privește experiența profesională, social-democratul a fost profesor la Seminarul Teologic Caransebeș (1976 – 1978), apoi director (1978 – 1981), iar în perioada 1981 – 1991 a fost consilier economic al Mitropoliei Banatului. Referitor la studii, Ilie în anul 1975 a devenit licențiat în Teologie. Apoi, în 1985, a mers în Elveția unde a urmat o specializare în ecumenism. Ulterior, în 1989 a fost în Germania la un curs de marketing și management – relații bănci şi după 1989 a fost plecat la diverse specializări, în 1990 fiind plecat la o firmă din Germania unde a făcut un curs de perfecționare, iar în 1994 urmând un alt curs de finanțe-bănci tot în Germania.

O acuzație a mai fost făcută de Liviu Turcu, "ultimul defector important al serviciului de spionaj din România". Acesta a fost angajat din 1976 în DIE, iar în 1989, în timp ce se afla în misiune la Viena, a solicitat azil politic în SUA, fiind condamnat la moarte în comunism. În 2005, Turcu a acuzat pe 11 politicieni că au legături cu securitatea, iar pe locul 10 din 11 se afla Sârbu.

Ilie Sârbu spunea tot în 2006 că Turcu a trădat sistemul militar, colegii și țara și "nu ar trebui să ascultăm ce spune un trădător", însă ulterior au apărut și alte acuzații la adresa lui Sârbu, fiind vorba de senatorul Valer Marian care a depus o sesizare penală. 

În emisiunea jurnalistului Sabin Orcan de la B1 TV s-a făcut referire şi la Patriarhul Daniel. Numele acestuia apare într-una dintre misiunile pe care Sârbu le-ar fi îndeplinit în străinătate, Patriarhul fiind "profesor și director adjunct la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveția) și profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva și Fribourg (Elveția)", potrivit sesizării penale a lui Valer Marian.

De asemenea, Sârbu ar fi fost folosit ca agent secret şi după 1990, iar cursurile de specializare efectuate în această perioadă reprezintă o dovadă concludentă în acest sens.