Exclusiv. Ilan Şor, lungul drum către Putin (II). Nunta la Palat și eliminarea greilor de la Chișinău

Exclusiv. Ilan Şor, lungul drum către Putin (II). Nunta la Palat și eliminarea greilor de la Chișinău Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cum a ajuns Ilan Șor preferatul lui Putin, eliminând o întreagă galerie de politicieni de prim rang de la Chișinău, printre care foști premieri și foști președinți.

Cum am arătat în prima parte a materialului, Ilan Șor a fost crescut de tatăl său pentru a deveni un om de afaceri de succes. Dar el a ales altă cale, aceea de artizan al unor scheme complicate de delapidare a avuției publice. Pentru a sfârși ca omul de bază al dictatorului de la Kremlin în Republica Moldova. Unde încă trage sfori, deși e fugit din țară.

Primele scheme

Miron Şor a încercat să educe în fiul său un bussinesman. La 13 ani Ilan Şor făcea primii paşi în afaceri vânzând telefoane mobile, iar când a împlinit 15 ani, tatăl său i-a încrredinţat să administreze una dintre firmele sale.

Totuşi, lecţia principală pe care se pare că a moştenit-o Ilan Şor este că Republica Moldova este o ţară coruptă, unde se poate rezolva totul cu uşurinţă dacă te împrieteneşti cu cine trebuie şi dai mită. Această lecţie devine o normă chiar de la începutul lansării lui Ilan în marele afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, pe când avea doar 21 de ani, Ilan Şor a implementat prima sa schemă, prin care a delapidat sindicatele de bunuri imobile în valoare de 200.000 milioane de dolari.

Miron, Maria şi Ilon Şor

O avere la preț de nimic

Prin ce metode el a intrat în posesia acestei averi la un preț de nimic este o întrebare la care au răspuns numeroase investigații jurnalistice, inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice și Rise Moldova.

Conducerea Confederației Sindicatelor a efectuat un șir de tranzacții dubioase privind înstrăinarea averii acestei organizații la prețuri reduse cu sute de mii de lei. În calitate de cumpărător al acestor obiecte au figurat companiile afiliate lui Ilan Șor.

În cadrul acestor operațiuni, interesele omului de afaceri erau reprezentate de vicepreședintele Federației Sindicatelor din Moldova, ex-deputatul şi fostul vicepremier Valerian Cristea.

Imobilele au fost procurate la preţuri derizorii. După care au fost lăsate gaj la băncile comerciale, la valoarea lor de piaţă.

Nunta de la Palat a lui Ilan Șor

Totuşi, marea lansare a lui Ilan Şor în viaţa publică a avut loc în 2011, pe când avea 24 de ani.

În septembrie 2011, Ilan Șor apărea pe scările de la Palatul Republicii la brațul iubitei sale, interpreta rusă Jasmin, ieșind de la propria lor nuntă să-și salute fanii. Preț de un minut le-au făcut cu mâna curioşilor adunaţi în faţa Palatului Republicii, apoi au revenit în sala unde s-a dat petrecerea.

Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, unde la acea vreme aveau loc ședințele Parlamentului de la Chișinău. Palatul a fost înfrumuţesat cu orhidee şi hortensii, iar scările au fost presărate cu petale de trandafir. A fost prima şi ultima nuntă de la Palatul Republicii.

Au fost închiriate 24 de maşini de lux pentru a fi aduşi oaspeţii de la Aeroport, printre aceştia renumiţi interpreţi ruşi.

Nunta lui Ilan Șor

Crema politicii, la nunta lui Șor

La petrecere au participat oameni de afaceri, parlamentari, lideri politici, dar și foști președinți ai țării, printre care Petru Lucinschi, Vladimir Voronin şi Igor Dodon.

Printre invitaţi era şi preşedintele Curţii Constituţionale din acea perioadă, Alexandru Tănase, care peste puţin timp avea să își strice relațiile cu prietenul său, premierul Vlad Filat.

Au fost prezenţi şi deputaţii Chiril Lucinschi şi Veaceslav Platon, cei care peste câţiva ani aveau să ajungă pe banca acuzaţilor din „mila” lui Şor. La eveniment nu au fost văzuţi Plahotniuc şi Filat.

Nunta lui Ilan Şor a uimit prin opulenţă elitele de la Chişinău, obişnuite cu luxul.

Ilan Șor în adolescență, alături de tatăl său, Miron

Ce a urmat

După „nunta secolului”, Ilan Şor a început marele dezmăţ în Republica Moldova. A întrecut orice limite în delapidarea proprietăţilor statului, oferind şpăgi de milioane.

În timp ce guvernul de la Chişinău negocia Acordul de asociere cu UE şi ridicarea regimului de vize, în culisele puterii au avut loc unele dintre cele mai mari scheme de corupție ale țării: concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și furtul miliardului. Ilan Şor având un rol cheie.

În 2013, în timp ce Vlad Filat era prim-ministru, aeroportul a fost cedat în mod controversat companiei Avia Invest, pentru o perioadă de 49 de ani.

Oficial, această cesiune era menită să aducă investiții străine în infrastructura aeroportuară. Singurii bani investiți au venit din profiturile strânse în urma exploatării aeroportului, beneficiarul fiind Şor.

Ilan Şor copil la o întâlnire cu preşedintele Lucinschi

Colecția de „grei” folosiți și abandonați

A făcut alianţă cu oricine a fost neevoie pentru ca să-şi implementeze schemele. A fost ajutat de Vlad Filat, Iurie Leancă, Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Iurie Luncaşu şi alţii. Dar și de factori de decizie din SIS, procurori şi judecători.

Caracteristic pentru Ilan Şor este că întotdeauna s-a aliat cu cel care avea mai multă putere. După care îi întorcea spatele.

Ilan Şor nu s-a mulţumit doar cu banii moldovenilor, şi a început să le fure şi sufletele. În 2015, a preluat partidul Ravnopravie de la ultranaţionalistul pro-rus Valeri Klimenko, redenumindu-l „Partidul Şor”.

A câştigat mandatul de primar al oraşului Orhei, unde nu a renunţat la scheme în timp ce implementa „proiecte sociale”.

Şi-a făcut imagine reparând drumuri şi implementând proiecte de iluminare stradală, îndatorând orheienii pentru mulţi ani de aici înainte. Ulterior, a ajuns şi deputat, iar de la tribuna Parlamentului a ameninţat politicienii incomozi regimului Plahotniuc.

Iar oamenii simpli l-au urmat, conducându-se după principiul „a furat, dar ne-a dat şi nouă câte ceva”.

Ilan Șor la 4 ani

Cum a ajuns Ilan Șor pilonul lui Putin

În perioada în care guvernarea de la Chişinău se afla în mâinile oligarhului Plahotniuc, Ilan Şor a fost declarat indizerabil pe teritoriul Rusiei.

Iniţial, Şor a fost un aliat al lui Plahotniuc, ajutându-l în devalizarea sistemului bancar şi în băgarea lui Vlad Filat la puşcărie.

Este cunoscut faptul că Plahotniuc nu se afla în relaţii bune cu Kremlinul. Guvernarea de la Chişinău a interzis accesul în ţară pentru mai mulţi politicieni, jurnalişti şi artişti din Rusia.

Iar procurorii ruşi i-au intentat oligarhului dosare penale pentru trafic de droguri şi spălare de bani.

Cochetarea lui Ilan Şor cu Moscova pare-se că a început în 2019, înainte de fuga sa în Israel.

Cu doar două luni înainte de a părăsi Republica Moldova, Ilan Şor a avut o întâlnire cu Oleg Vasneţov, ambasadorul Rusiei la Chişinău / foto: FB

Putin, în loc de Plahotniuc

E posibil ca Şor să-şi fi dat seama că zilele lui Plahotniuc la putere sunt numărate, aşa că și-a îndreptat privirele către Kremlin.

Şor avea nevoie de un nou aliat, pentru a supravieţui şi a-şi face mendrele, trăind în acelaşi timp pe picior mare.

La sfârşitul lunii aprilie 2019, cu doar două luni înainte de a părăsi Republica Moldova, Ilan Şor a avut o întâlnire cu Oleg Vasneţov, ambasadorul Rusiei la Chişinău.

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile, în toamna anului 2020, Ilan Şor a pornit o amplă campanie împotriva preşedintei pro-europene, Maia Sandu.

Igor Dodon a ajuns treptat în dizgraţia lui Vladimir Putin, care avea nevoie de un lider puternic pentru a-şi menţine controlul în Republica Moldova şi a deturna parcursul european al ţări.

Şi acest lider a ajuns Ilan Șor, spre care liderul rus a redirecţionat fluxurile financiare pentru destabilizarea situaţiei politice și economice.