Evenimentul Zilei > Actualitate > Il capo di tutti capi: mafiotul după care plânge poliţia italiană
Il capo di tutti capi: mafiotul după care plânge poliţia italiană

Il capo di tutti capi: mafiotul după care plânge poliţia italiană

Este supranumit "Ciruzzo Milionarul", dar cel mai adesea i se spune "Faţa Camorrei". După ce Paolo Di Lauro a fost arestat, în oraşul Napoli s-a instaurat haosul!

Camorra nu are numele de marcă al Cosei Nostra, nu are la îndemână puterea mafiei ‘Ndrangheta din Calabria, dar are tupeul nebun al vechilor clanuri mafiote, combinat cu obrăznicia adaptabilităţii la meandrele prezentului, fapt care o deosebeşte total.
Respectiv, este o organizaţie criminală nebuloasă, iar "afacerile" ei, care depăşesc frontierele Italiei, cuprind pariuri clandestine, prostituţie, trafic de droguri, trafic de deşeuri menajere, spălare de bani, trafic de ţigari, fraudă cu subvenţii europene, iar lista ar putea continua.
Cel mai dorit bărbat
Revista Vanity Fair a realizat un amplu material, intitulat "The Camorra Never Sleeps", din care se desprinde, printre altele, portretul "eminenţei cenuşii" a Camorrei, Paolo Di Lauro.
Acest mafiot reprezintă o poveste modernă “de succes" din Napoli, fiind considerat şi un "mafiot de tip hollywoodian".
Paradoxal este faptul că lumea a aflat mai exact cât de oneroase erau lucrurile cu care se ocupa Paolo – despre care se spunea că are în zona lui de influenţă "mai multă putere decat autorităţile statului" de-abia în anul 2005, când, în sfârşit, poliţia italiană a reuşit să îl aresteze.
Poliţia s-a edificat că puternicul mafiot scotea din traficul de droguri cam 200 de milioane de euro anual, spăla banii în afaceri cu blănuri, lenjerie, deţinea magazine în Franţa şi Olanda, era implicat în afaceri imobiliare etc, etc.
Cu atitudinea sa de star de cinema, Di Lauro era la acel moment cel mai dorit bărbat din Napoli! În momentul în care a fost arestat de către poliţie, zeci de tinere s-au manifestat ca la concertul unui superstar, iar criminalitatea şi haosul au pus stăpânire pe oraş.
Ascensiunea sa a început în anii ,80, când şi-a dezvoltat imperiul "călcând pe cadavre". Locotenenţii săi – denumiţi spaniarzi pentru traseele lor cu droguri de pe ruta Galicia – Spania, au devenit în scurt timp stăpânii străzilor şi au împărţit "dreptatea" cu armele.

Uimitor este faptul că a lucrat atât de "curat", încât, după cum notează Vanity Fair, "în 1992, poliţia încă nu ştia că Di Lauro şi clanul lui există!". De prin anul 2000, Di Lauro nu a mai apărut niciodată în public, mai ales din momentul în care Interpolul l-a pus pe lista celor mai căutaţi infractori, cerând chiar şi extrădarea acestuia în cazul în care era prins în afara Italiei.
Un etern maestru
Printre mărturiile şi declaraţiile strânse de-a lungul timpului despre Camorra, despre cartierul napoletan Secondigliano (una dintre cele mai mari pieţe de droguri în aer liber şi un bastion important al Camorrei), şi despre viaţa acestui mafiot mai mult decât interesant, Vanity Fair notează cât de retras a devenit în anii ’90 Di Lauro.
Într-un mod uluitor: "S-a retras în casa lui, refuzând orice contact". Avea un bar bine aprovizionat, cu vinuri franceze şi lichioruri la subsol, camera de zi avea icoane pe pereţi, şi mai aflăm că avea şi un pasaj pentru evacuare. "Închis în casă împreună cu soţia lui, a devenit palid de la lipsa de soare".
Atât Vanity Fair, cât şi presa italiană sunt de părere că "autorităţile locale au pierdut războiul declanşat împotriva Camorrei, atâta timp cât Di Lauro continuă să fie idolul generaţiilor napoletane.
Fiind considerat o persoană care putea să paveze străzile oraşului cu toate pietrele preţioase pe care le deţinea, o persoană care şi încătuşată este fermecătoare". Givanni Corona, magistratul care a lucrat la acest caz, spune că "Până şi poliţia «plânge » după el…"
"Chiar şi prins rămâne propriul lui maestru", concluzionează Vanity Fair. Mai ales că Di Lauro "şi-a asigurat viitorul clanului" pentru că are zece copii cu soţia sa…
"Să ucizi pe cineva din familia ta. Este singurul mod ca să fii acceptat şi să nu fii bănuit că ai blufat". Unul dintre principiile Camorrei
O veche organizaţie criminală

Este cea mai veche organizaţie criminală din Italia. Cifra ei de afaceri este evaluată la peste 30 de miliarde de euro, toate reglările de conturi făcându-se cu preţul sângelui, iar vendeta fiind o regulă de aur.
Potrivit autorului celebrei cărţi "Gomorra"- Roberto Saviano, Camorra a asasinat peste 3.600 de persoane începând din 1979.
Adică "a ucis mai mult decât oricare altă organizaţie, a făcut mai multe victime decât ETA şi IRA reunite, mai multe decat mafia rusă, familiile albaneze, Brigăzile Roşii şi decât toate atentatele comise în Italia în perioada anilor de plumb".
236 DE CLANURI MAFIOTE
fac parte din organizația criminală Camorra

30 DE MILIARDE DE EURO
este cifra estimativă de afaceri a Camorrei