Ignat 2022. Tradița tăierii porcului. Ce trebuie să facă românii astăzi

Ignat 2022. Tradița tăierii porcului. Ce trebuie să facă românii astăzi Ignat. sursa: Arhiva EVZ

Astăzi se sărbătorește Sfântul Ignație Teoforul. Majoritatea românilor aleg să taie porcul de Ignat. Mai mult, ei trebuie să respecte o serie de tradiții și superstiții pentru a avea noroc anul viitor.

An de an, creștinii respectă tradiția tăierii porcului. Majoritatea românilor fac pomana porcului de Ignat, ziua în care este prăznuit Sfântul Ignație Teoforul. Astăzi, gospodinele încep să pregătească masa de Crăciun.

În tradiția populară se spune că Sfântul Ignat este frate cu Moș Crăciun și că a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșul Crăciun. Copiii primeau cadouri doar dacă se tăia porcul pe 20 decembrie.

Se mai spune că Ignatul este Crăciunul Țiganilor, datorită faptului că țiganii erau trimiși să taie porcul. Pentru că românii creștini țineau postul Crăciunului, ei nu sărbătoreau această zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp după ce era sacrificat, porcul era acoperit cu paie și pârlit în foc, apoi curățat cu apă clocotită. După ce se tăia porcul se face pomana lui. Fiecare om care respeta tradiția mânca bucățele de carne.

După datina populară, porcii trebuie sacrificați doar pe data de 20 de decembrie. Cu toate astea, această tradiție a fost uitată și se respectă doar în anumite zone din România. În calendarul ortodox, pe 20 decembrie, este prăznuit Sf. Ignație din Antiohia sau Ignație Teoforul, iar sărbătoare vine și cu o serie de superstiții.

Tradiții și superstiții de Ignat

Una dintre superstiții spune că de Ignat, porcii nu se mai îngrașă, pentru că vor fi tăiați pentru bucatele tradiționale de Crăciun. Alți români consideră că doar în această zi este șoriciul mai fraged.

Un preot demontează mitul „Pomana porcului” şi spune că este o „tâmpenie”

Sursa: Realitatea NET

În această zi, femeile nu au voie să facă curat în casă sau să spele. Mai mult, se zice că pielea porcului arsă semnifică alungarea necazurilor din casă. Pe vremuri, cine nu creștea porc în ogradă, trebuia să taie un gâscan sau un cocoș.

În unele locuri din țară, se păstrează câteva smocuri din părul de porc pentru a avea animale sănătoase. O altă tradiție spune că pomana porcului trebuie consumată imediat pentru a scăpa de boli de inimă și rinichi.

În seara de Ignat se mai spune că vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, iar oamenii trebuie să pună sare împrejurul locuinței. Mai mult, persoanele care văd sânge de Ignat vor scăpa de ghinion și de afecțiunile grave, potrivit Playtech.