Podul de 19 kilometri de peste Strâmtoarea Kerci, singura legătură terestră între Rusia și Crimeea, a fost grav avariat. Momentul exploziei podului și evoluțiile ulterioare s-au reflectat pe rețelele de socializare și au stârnit ample dezbateri.
În același timp, această structură care susține și o cale ferată are o importanță particulară din punctul de vedere al Rusiei.
După ce Moscova a anexat ilegal Crimeea în 2014, președintele rus Vladimir Putin a fost prima persoană care a traversat podul Kerci, pe 15 mai 2018, conducând un camion urmat de un convoi de 30 de vehicule. Discursul susținut de Putin la inaugurarea podului arăta că a proiectat această structură pentru a legitima procesul de anexare a Crimeii.
Atacul ucrainean asupra podului a avut loc în ziua în care Putin împlinea 70 de ani. În plus, faptul că atacul s-a produs la doar câteva zile după amenințările privind utilizarea armelor nucleare reprezintă un element de propagandă prin care Ucraina arată că nu va face niciun pas înapoi, oricare ar fi costurile.
Legătura Crimeea-Rusia, a cărei linie de aprovizionare va fi întreruptă cel puțin pentru o perioadă (probabil 1 lună) în urma exploziei, va repune în discuție liniile apropiate de zona conflictului. Deși există și alte linii de aprovizionare, deteriorarea podului, despre care se spunea că este protejat foarte bine de Rusia, reprezintă o îmbunătățire clară a echilibrului războiului.
În Duma, camera inferioară a Adunării Federale Ruse, s-a afirmat că aceasta ar trebui considerată o declarație de război. Deși reacția Moscovei nu a fost foarte clară după incident, s-a anunțat că a fost înființată o comisie guvernamentală de anchetă, din ordinul lui Putin.
Pe de altă parte, în timp ce avansul armatei ruse a fost limitat în ultimele săptămâni, armata ucraineană a reușit să recâștige controlul asupra unei zone extinse din Harkiv și Herson. Kremlinul, care a vrut să reîntoarcă tendința în favoarea sa, a decis să anexeze patru regiuni aparținând Ucrainei. În plus, a fost declarată mobilizare parțială pentru întărirea frontului.
În timp ce a fost anunțat obiectivul de a trimite suplimentar aproximativ 300.000 de soldați în Ucraina, aproape 700.000 de cetățeni ruși au părăsit țara până acum. Prin urmare, această decizie al cărei succes organizațional este controversat crește anxietatea și confuzia în interiorul țării. Lipsa de pregătire a noilor recruți și dificultățile în aprovizionare indică faptul că armata rusă s-ar putea confrunta cu o imagine și mai problematică pe perioada iernii.
Nu poate fi exclus ca Rusia să folosească și alte opțiuni, cum ar fi utilizarea forțelor aeriene sau a armelor nucleare. Jurnalistul rus Mikhail Zygar, care urmărește îndeaproape Kremlinul și evoluțiile din jurul acestuia, comentează amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare făcând asemănare cu „un pilot de luptă care încearcă să câștige într-o luptă de câini”.
Acum Putin va avea în vedere două fronturi în perspectiva iernii. Primul este legat de o imagine a Europei dispusă să facă un pas înapoi în ceea ce privește embargoul energetic, scop pentru care ar putea demara discuții cu unele țări producătoare în legătură cu creșterea prețurilor. Al doilea front este să facă față atacurilor împotriva celor patru regiuni pe care le-a anexat, cu tot felul de mijloace, inclusiv nucleare.
În cea de a 228-a zi a războiului, în timp ce Europa se apropie rapid de cel mai serios examen din ultima perioadă, incertitudinea, îngrijorarea și chiar haosul par să crească și din perspectiva Rusiei și a lui Putin, notează haberturk.com.
(Traducere Rador)