În special cafeina este un drog care dereglează metabolismul, accelerează ritmul cardiac şi activează anumiţi centri ai creierului ca să nu se mai simtă obosiţi, dând astfel o falsă senzaţie de energie reînnoită. S-a dovedit primejdioasă pentru cei care suferă de stres deoarece împiedică relaxarea şi dereglează somnul. Cercetătorii spun că, atunci când ne referim la cofeină, nu trebuie să ne gândim doar la cafea.

Produce moartea

Nicotina este o altă substanţă toxică pentru fiinţa umană, astfel încât, ingerată în stare pură, produce moartea instantanee. Persoana care fumează în mod obişnuit introduce în sânge, prin căile respiratorii, o anumită cantitate de nicotină, care este responsabilă de diferite boli cardiovasculare, gastrointestinale şi respiratorii.

În mod deosebit, s-a demonstrat că există o legătură între obiceiul de a fuma şi cancerul pulmonar datorită acţiunii cancerigene a gudroanelor conţinute în fumul de tutun. Atunci când nicotina ajunge în sânge, tensiunea urcă şi inima bate mai repede, iar temperatura pielii coboară, mărind în felul acesta efectele fiziologice ale stresului. Astfel că, în realitate, tutunul face să se agraveze efectele stresului.