Ideea „orașului de 15 minute” ar putea fi implementată în România. Ce presupune acest plan urbanistic

Ideea „orașului de 15 minute” ar putea fi implementată în România. Ce presupune acest plan urbanistic Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană va lua măsuri pentru ca traficul din toate țările europene să fie redus. A fost elaborată o strategie care are la bază ideea unui cunoscut urbanist columbian, profesor la Sorbona. Oamenii vor fi mai aproape de toate locurile de care au nevoie.

Comisia Europeană a elaborat o strategie care se bazează pe conceptul „orașul de 15 minute”. Acest lucru ar însemna că traficul ar fi redus semnificativ, iar oamenii vor fi ajutați să ajungă mai repede la șocală, magazine, piață, medic sau la locul de muncă. Administrațiile locale ar trebuie să asigure populației imfrastructura necesară. În plus, cartierele noi ar trebuie construite conform acestui model.

Un proiect de lege în acest sens există și în România, dar așteaptă să intre la vot. Un urbanist columbian a fost cel care a promovat această idee. El s-a gândit la un oraș viu în care la fiecare 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta ar trebui să găsești o școală, o grădiniță, un parc, o farmacie sau o piață. Ultimele cartiere rezidențiale care au fost construite în țara noastră au fost gândite în acest sens.

Bogdan Andrei Fezi, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților, a declarat că „în jurul anului 1900 au existat proiecte de oraș grădină, care dezvoltau cartiere autosuficiente. Au fost reluate în Europa, la Milano, în Valencia, Asia, America - pentru că are un scop foarte important. Transportul urban, știm cu toții ce probleme sunt în marile orașe, în special în București”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine se opune idee orașului de 15 minute

Despina Ponomarenco, preșesedinta BREC, a explicat că principalul aspect care împiedică implementarea acestui concept în București este lipsa de perpsectivă asupra problemelor urbanistice. „Așa cum știți, avem o situație legată de blocarea PUZ-urilor de mai bine de doi ani”, a mai spus acesta. Autoritățile din Capitală încă încearcă să angajeze arhitecți care să pună la punct toate planurile urbanistice, în timp ce Primăria Cluj-Napoca a făcut deja acest pas.

Nicușor Dan a explicat că „asta este miza PUG-ului. De exemplu, în zona M3, zonă mixtă. Așa cum este PUG-ul acum spune că poți să construiești asta și asta. Rolul zonei mixte este să ai în același loc și birou și locuire, numai că așa cum este PUG-ul acum, nu te împiedică nimeni să faci doar locuire”. Ideea orașului de 15 minute a adunat critici în întreaga lume. Inițiatorul Carlos Moreno a fost amenințat cu moartea de către conspiraționiștii și simpatizanților de extremă dreapta. Aceștia au spus că propunerea urbanistului columbian este lipsită de sens, iar oamenii ar fi limitați, potrivit StirileProTV.