Idee revoluționară în construcții. Doi arhitecți vor să schimbe lumea
- Andrei Calin
- 23 iunie 2020, 10:30
Wael al Awar din Emiratele Arabe Unite și japonezul Kenici Teramoto sunt doi arhitecți care vor să revoluționeze domeniul construcțiilor.
Ei vor să renunțe la practicile și materialele tradiționale folosind un ciment alternativ. Adică, unul creat din saramură produsă de instalațiile de desalinizare din Emiratele Arabe Unite. Aceste instalații au ca rol eliminarea sării din apa mării.
Celor doi arhitecți le-a venit ideea după ce au văzut locuințe saline construite cu sute de ani în urmă folosind mari acumulări naturale de sare. Termenul pentru aceste creații ale naturii este de „sabkha” Adică un loc în care se acumulează minerale evaporate-saline ca urmare a climatului semiarid. Case vechi întâlnite în zonele umede ale acestei țări din Golf. „Este o zonă uriașă și adesea este trecută cu vederea”, a declarat Wael al Awar pentru CNN.
Există în Egipt un oraș medieval, numit Siwa, acolo unde blocurile „au fost tăiate” în blocuri de sare. În Emiratele Arabe Unite există una dintre cele mai mari infrastructuri ce deservește desalinizarea. Așa că cei doi arhitecți au la dispoziție multă sare pentru a-și pune ideea în practică și a construi clădiri fără să folosească materialul tradițional: cimentul.
Cei din Emiratele Arabe Unite produc o cincime din sarea lumii, 28 de milioane de metri cubi în fiecare zi, după cum arată un raport întocmit de oficialii ONU în anul 2019. Problema este că evacuarea sării în mare provoacă mari probleme vieții marine. Așa că de mai mulți ani, în această țară există interes pentru găsirea unei alternative, pentru folosirea sării într-un mod util.
Sarea conține magneziu. Kemal Celik, un profesor de la Universitatea New York Abu Dhabi, a extras din saramură un compus de magneziu și l-a folosit pentru fabricarea cimentului. Celik spune că cimentul a fost folosit la construirea blocurilor. De asemenea, acest ciment a fost trmis și în Japonia, acolo unde construcțiile având la bază acest material inovator au trecut testul de rezistență.
Arhitecții au creat și un algortim pentru a vedea cât de sigură este structura acestor construcții. Deocamdată, materialul a fost testat pentru clădiri cu un etaj. Însă, arhitecții Wael al Awar din Emiratele Arabe Unite și japonezul Kenici Teramoto lucrează pentru ca acest material să poată fi folosit și la construcții cu mai multe etaje.