ÎCCJ impune o nouă regulă pentru bugetarii care lucrează pe aceleași poziții

ÎCCJ impune o nouă regulă pentru bugetarii care lucrează pe aceleași pozițiiSalarii. Sursa foto: Pixabay

Angajații din sistemul bugetar, care lucrează pe aceleași poziții vor trebui să fie plătiți în mod egal, eliminându-se astfel discriminarea acestora, potrivit unei decizii ÎCCJ.

Conform deciziei ÎCCJ, angajații din sistemul bugetar care desfășoară aceeași activitate în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice trebuie să beneficieze de salarii egale, aliniate la nivelul celui mai înalt salariu existent în prezent pe același nivel.

Asta, indiferent de faptul că acest nivel superior a fost obținut prin intermediul intervenției instanțelor.

ÎCCJ impune echitatea salarială în instituțiile publice

Astfel, principiile nediscriminării și egalității pot fi invocate pentru a asigura o egalizare la nivelul maxim al salariilor de bază. Luând în considerare inclusiv majorările recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive.

Această egalizare este valabilă cu condiția ca majorările să se aplice în mod general la nivelul aceleiași categorii profesionale din cadrul aceleiași familii ocupaționale.

Aceasta a fost decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a acceptat solicitarea Curții de Apel Brașov cu privire la interpretarea și aplicarea unor prevederi din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă, în dosarul nr. 2710/62/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 6 lit. b) şi c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că principiile nediscriminării şi egalităţii pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiaşi categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale”, se arată în decizia ÎCCJ.

Acțiuni legale pentru egalizarea salarială

Conform prevederilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, decizia este obligatorie pentru toate instanțele.

Astfel, cei care ar putea beneficia de această decizie sunt îndemnați să își acționeze angajatorul în instanță.

Cu toate acestea, având în vedere că rezultatul este clar și previzibil, se așteaptă ca în sectorul bugetar să aibă loc o egalizare a salariilor fără necesitatea implicării instanțelor judiciare.

Înalta Curte de Casație și Justiție trimite Legea Fugarilor la CCR

ÎCCJ. Sursa foto: Arhiva EVZ

Principiul nediscriminării, poate fi invocat de angajați, stabilește ÎCCJ

Curtea de Apel Brașov a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să clarifice dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor art. 6 lit. b) și lit. c) din Legea nr. 153/2017, pentru stabilirea nivelului maxim de salarizare în plată, se poate ține cont de majorările salariale acordate prin hotărâri judecătorești definitive altor salariați care desfășoară aceeași activitate în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice.

Conform prevederilor legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sistemul de salarizare se bazează pe două principii fundamentale.

Primul este principiul nediscriminării, care înseamnă eliminarea oricăror forme de discriminare și acordarea unui tratament echitabil pentru personalul din sectorul bugetar care desfășoară aceeași activitate și are aceeași experiență și funcție.

Al doilea este principiul egalității, care se traduce prin asigurarea unor salarii de bază identice pentru muncă de valoare similară.