Cum vor judecătorii de la Curtea de Apel din Brașov să încalce deciziile ÎCCJ. „CJUE este invitată să desființeze autoritatea instanței supreme”

Cum vor judecătorii de la Curtea de Apel din Brașov să încalce deciziile ÎCCJ. „CJUE este invitată să desființeze autoritatea instanței supreme” Avocatul Toni Neacșu a explicat decizia CJUE privind prescriptia faptelor penale. Sursa foto: Arhiva EvZ

Înalta Curte de Casație și Justiție este obligată să informeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind situația reală a prescripțiilor din România, după ce Curtea de Apel din Brașov a cerut instanței de judeată europene să nu respecte decizia ÎCCJ.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât în luna octombrie a anului 2022 că toți judecătorii sunt obligați să aplice Decizia CCR 358/2022 privind prescripția. În ciuda acestui lucru, judecătorii de la Curtea de Apel din Brașov au cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să nu respecte decizia ÎCCJ. Președinta Înaltei Curți, Corina Barbu, este obligată acum să anunțe instanța internațională privind situația reală a prescripției.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a fost cel care a anunțat că judecătorii din Brașov au cerut permisiunea CJUE pentru a nu lua în calcul nu doar deciziile CCR, ci și pe cele ale Înalte Curți. Avocatul a explicat că judecătorii de la Curtea de Apel din Brașov vor doar să desființeze autoritatea ÎCCJ asupra tuturor instanțelor de judecată din Români

„Știrea juridică a acestor săptămâni este ca CJUE va dezbate pe 10 mai în procedura de urgență o sesizare a CA Brașov privind neaplicarea deciziilor CCR cu referire la prescripție. Sesizarea CJUE s-a făcut în februarie 2023 într-o contestație în anulare. Sesizarea în sine arată că în sistem încă se păstrează spiritul de frondă și chiar de insurecție față de Curtea Constituțională care, de altfel, în mod tradițional este disprețuită de judecătorii români, tocmai pentru că este o instituție politică mai degrabă decat una juridică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune avocatul Toni Neacșu despre cererea Curții de Apel din Brașov

Toni Neacșu a spus că sesizarea judecătorilor din Brașov este doar o revoltă internă față de instanța supremă, mai ales, că cerera făcută la CJUE vine după ce ÎCCJ a stabilit cum trebuie să fie aplicate deciziile CCR privind prescripția. Avocatul a subliniat că o sesizare identică față de CJUE a judecătorilor de la aceeași instanță a fost anulată de instanța supremă. Este vorba de o cerere de strămutare formulată de fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aurelian Cancescu.

„În acest moment CJUE este invitată de către judecătorii brașoveni să desființeze autoritatea instanței supreme naționale față de instanțele inferioare, pentru că deciziile CCR pe prescripție nu mai sunt obligatorii doar prin ele însele, ci mai ales întrucât ÎCCJ a stabilit acest lucru printr-un mecanism obligatoriu de unificare a jurisprudenței”, a scris Neacșu. Avocatul a subliniat că în sesizarea Curții de Apel din Brașov nu s-a precizat de deciziile ÎCCJ, iar un conflict cu instanța supremă din România este „de neimaginat”.