ÎCCJ. Magistrații nu pot cere retroactiv indemnizația egală cu șapte salarii la care au avut dreptul în momentul pensionarii

ÎCCJ. Magistrații nu pot cere retroactiv indemnizația egală cu șapte salarii la care au avut dreptul în momentul pensionarii ÎCCJ. Sursa foto: EVZ

Într-o hotărâre pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, menită să unifice practica neunitară a instanțelor, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 20 mai 2024, că pensionarii din magistratură nu pot cere retroactiv indemnizația în valoare de șapte salarii nete, la care aveau dreptul atunci când se pensionau, conform art. 81 din Legea nr. 303/2004 (privind statutul judecătorilor și procurorilor).

Decizia vizează perioada 2011-2023

Controversa referitoare la acordarea indemnizației de pensionare pentru magistrați vizează perioada 2011-2023, interval de timp în care, guvernele României au refuzat în mod constant, prin promovarea unei serii de ordonanțe de urgență să achite judecătorilor și procurorilor cu 20 de ani vechime indemnizația în valoare de șapte salarii nete, la care magistrații aveau dreptul atunci când se pensionau, conform art. 81 din Legea nr. 303/2004. Respectivul drept bănesc a fost suspendat prin Legea salarizarii unitare 285/2010 și prin alte nouă ordonanțe de urgență.

Prin decizia nr.22 pronunțată în dosarul nr. 232/1/2024, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept stabilește că deși suspendarea acordării respectivei indemnizații a încetat în 2022, odată cu abrogarea Legii 303/2004, „dreptul la indemnizație nu a redevenit actual” (conform Minutei de pe website-ul ÎCCJ).

Practic, judecătorii și procurorii care au ieșit la pensie între 2011 și 2023 nu mai pot primi respectiva indemnizație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din mediul juridic spun că decizia ÎCCJ în această speță va fi atacată la Curtea Constituțională, prin ridicarea de excepții de neconstituționalitate.

Curtea Constitutionala

Magistrații pensionari vor merge la Curtea Constituțională. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

În primă instanță, magistrații pensionari au pierdut

Cererea pentru pronunțarea unei hotărâri pentru dezlegarea respectivei chestiuni de drept a venit de la două curți de apel: Curtea de Apel Cluj și Curtea de Apel Timișoara.

În dosarul de pe rolul Curții de Apel Cluj, 18 judecători pensionari de la Curtea de Apel Oradea au dat în judecată Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea, solicitând să primească indemnizația cuvenită, motivând că, în caz contrar ar exista o discriminare în raport cu judecătorii care au primit-o, pentru că ieșiseră la pensie înainte de anul 2011. La fond, prin sentința nr. 239 din 17 martie 2023, Tribunalul Maramureș a respins acțiunea celor 18 magistrați pensionari.

În celălat dosar, aflat pe rolul Curții de Apel Timișoara, exista un singur reclamant: procurorul colonel pensionar Mihai-Adrian Iordache, fost șef al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara. Și acesta a pierdut procesul în primă instanță, Tribunalul Timiș respingând acțiunea magistratului pensionar prin sentința nr. 726 din 8 iunie 2023.

„Măsura prevăzuta de dispozițiile art. VII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 și art. VII alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificarile și completările ulterioare, cu referire la indemnizația de pensionare prevăzută de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004, fără ca dreptul la acordarea indemnizației de pensionare să redevina actual începand cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispozițiilor art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 20 mai 2024”.