Legea pensiilor speciale va fi atacată la Curtea Constituțională de magistrați

Legea pensiilor speciale va fi atacată la Curtea Constituțională de magistrați

Judecătorii de Înalta Curte de Casație și Justiție s-au reunit pentru a decide dacă legea pensiilor speciale va fi atacată la Curtea Constituțională a României. Magistrații vor trimite proiectul legislativ adoptat de Parlament în această săptămână.

Judecătorii s-au strâns în Adunarea Generală de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și au decis să atace legea pensiilor speciale la Curtea Constituțională a României (CCR). Proiectul legislativ a fost adoptat miercuri, 28 iunie, de Parlamentul României. CCR va fi sesizată vineri, 30 iunie, privind excepțiile de neconstituționalitate din proiectul de legii.

Este important de precizat că reforma pensiilor speciale nu se va aplica până în 2028, iar toate schimbările vor fi făcute treptat până în anul 2043. Până atunci, magistrații, militarii, aviatorii și diplomații nu vor mai încasa pensii mai mari decât salariile din timpul activităţii. De asemenea, pensiile acestor categorii speciale vor fi impozitate suplimentar cu 15%.

Amendamentele din legea pensiilor speciale care au creat nemulțumiri magistraților

Magistrații de la ÎCCJ au acuzat Parlamentul că a ignorat principii constituționale la modificarea legii pensiilor speciale, care pot genera „vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie”. În același timp, reprezentanții magistraților au arătat că forma legii care a fost votată de Parlament este diferită față de cea care a fost trimită inițial spre avizare și pentru care judecătorii ÎCCJ au dat un răspuns favorabil, au spus surse judiciare pentru Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius Budăi a declarat că legea ar trebui să fie citită cu atenție pentru a evita eventuale confuzii. De asemenea, ministrul Muncii susține că niciun bugetar nu va avea o pensie mai mare decât salariul. Budăi a explicat că persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare mai pot rămâne în sistem, dar își vor păstra doar condiția de vechime și nu și cea de calcul.

„Cred că trebuie să citim cu atenţie legea şi să nu mergem doar pe ce comunică unii care atunci când au fost la putere nu au făcut nimic. Ce se spune prin amendamentul depus de vicepremier actual, fost ministru al Justiţiei, la discuţiile pe care le-a avut cu cei din Apărare, acum în calitate de ministru de Interne, şi cu cei din Justiţie, a fost o solicitare, şi aici trebuie să fim foarte atenţi, ca cei care astăzi îndeplinesc condiţiile şi astăzi pot să iasă la pensie, deci nu mâine”, a declarat Marius Budăi la postul de televiziune Antena 3 CNN.