ICCJ decizie dură pentru DNA: „A creat o aparență cu privire la influențarea soluției”

ICCJ decizie dură pentru DNA: „A creat o aparență cu privire la influențarea soluției”

Fostul adjunct al DNA, Marius Iacob, a fost găsit vinovat, de Completul de 5 judecători ai ICCJ, pentru încălcarea ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului în cauzele civile.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit că Marius Iacob a greșit atunci când a desemnat-o pe procuroarea Simona Ricu din DNA să participe la ședințele de judecată în speța civilă în care procuroarea Mihaela Iorga Moraru a chemat-o în judecată pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, cerând suspendarea ordinului prin care a fost revocată din DNA.

În acest dosar, Marius Iacob fost sanctionat cu „avertisment” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută la art.99 lit.m) teza a doua din Legea nr. 303/2004. Aceeași sancțiune a fost aplicată și pentru procuroarea Simona Ricu, procuror sef serviciu la acel moment în cadrul DNA.

„Procurorul a purtat robă și insignă deși, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, procurorilor nu le este îngăduit să se folosească de calitatea pe care o au pentru a influența soluția instanței de judecată. În opinia Înaltei Curții, procedând astfel, procurorul a creat o aparență cu privire la influențarea soluției și la crearea unei presiuni asupra judecătorului de caz”, a arătat instanța de judecată, conform luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, magistrații au explicat că urmare a faptului că Marius Iacob a desemnat-o pe Simona Ricu să intre în procesul intentat de Iorga Moraru împotriva Laurei Kovesi, cea dintâi a fost plasată pe o poziție judiciară de inferioritate, fiind încălcat principiul egalității părților în procesul civil. Înalta Curte a mai reținut că astfel s-a adus atingere intereselor legitime ale procuroarei Iorga Moraru, care avea așteptarea legitimă de a beneficia de o judecată de pe poziții de egalitate.

În motivarea deciziei dată în cazul lui Marius Iacob, ICCJ a mai remarcat că fostul adjunct al DNA și Simona Riciu par să pună un semn de egalitate între funcțiile pe care le dețineau la acel moment și interesele personale, având în vedere că documentele prezentate în instanță au purtat însemnele și antetele DNA.

Anchetă controversată la Botoșani. Din victima unui accident rutier a ajuns principalul suspect

A folosit datele miliarde de oameni ca să dezvolte o aplicație controversată