Evenimentul Zilei > Social > A folosit datele a miliarde de oameni ca să dezvolte o aplicație controversată
A folosit datele a miliarde de oameni ca să dezvolte o aplicație controversată

A folosit datele a miliarde de oameni ca să dezvolte o aplicație controversată

O companie americană, ce a dezvoltat o tehnologie pentru recunoaștere facială, este acuzată că s-a folosit ilegal, fără permisiune, de datele personale a miliiarde de oameni, pentru a-și pune la punct aplicația.

Autoritățile din Marea Britanie și Australia au demarat o investigație pentru a stabili cum a obținut și utilizat Cleaview AI, compania americană, datele personale ale miliarde de oameni pentru a-și pune la punct sistemul de inteligență artificială menit să recunoască trăsăturile faciale. O investigație similară, pe această temă, a anunțat și Canada.

Oficial, tehnologia Clearview AI de recunoaștere facială este destinată poliției și agențiilor  guvernamentale din SUA și din Canada. Există însă informații că aplicația putea fi achiziționat și de companii private. Conform unor documente datate din 2019, care au fost incluse într-o prezentare pentru poliția din Miami și care au fost publicate de BuzzFeed, printre clienții Clearview al s-ar fi aflat și alte instituții private, precum Walmart sau Bank of America.

De asemenea, compania ar fi fost interesată să colaboreze și cu alte organizații guvernamentale din afara Americii de Nord. Se pare că potrivit datelor existente la acest moment, Clearview AI și-ar fi declarat intenția de a colabora cu autoritățile din 22 de state, printre care Norvegia, Marea Britanie, România, Australia, Nigeria, Singapore și Dubai.

Până în prezent, nu este foarte clar că dacă compania americană a pătruns piețele internaționale enumerate în prezentarea din 2019 sau a fost doar o declarație de intenție, pentru viitor.

În replică la informațiile apărute în spațiul public, reprezentanții companiei Clearview AI au subliniat, în urmă cu câtva timp, că afacerile organizației se derulează doar la nivelul SUA și al Canadei, iar nu și în alte zone ale lumii.

Pe de altă parte, Clearview AI a stârnit numeroase controverse și se află, de la începutul anului, în centrul unui scandal. Astfel, conform unor informații apărute, pentru prima dată, în New York Times,  algoritmul de recunoaștere facială a fost „antrenat” pe miliarde de fotografii care au fost luate fără permisiunea posesorilor, de pe rețelele publice de socializare.

Twitter, Google, Facebook, dar și alte companii au cerut public celor de la Clearview AI să înceteze utilizarea fără permisiune a fotografiilor și a datelor obținute de pe rețele sociale sau de pe YouTube.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: