ÎCCJ, decizie cu privire la contestația lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției

ÎCCJ, decizie cu privire la contestația lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției

ÎCCJ a luat o decizie în ceea ce privește contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus în legătură cu legalitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei.

Reamintim faptul că fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii.

ÎCCJ, decizie cu privire la contestația lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției

ÎCCJ a stabilit termenul pentru data de 14 iunie. Decizia s-a luat la o zi după ce a fost instituit un complet de trei judecători care să judece cauza, ca urmare a faptului că ce cei doi judecători din completul desemnat iniţial nu au reuşit să ajungă la o soluţie comună.

„Repune cauza pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă. Definitivă. (...) Stabileşte termen de judecată la data de 14 iunie 2024”, conform deciziei ICCJ din 15 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti, a „constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: - Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (...)”.

Mineriada din 13-15 iunie 1990. Au trecut 33 de ani de la ziua în care Ion Iliescu le mulțumea minerilor - Evenimentul ZileiÎCCJ, decizie cu privire la contestația lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

„Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători, potrivit art. 53, alin. (1), lit. b) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a ÎCCJ.

În 8 martie 2024, completul ÎCCJ a rămas să se pronunţe asupra contestaţiei celor trei inculpaţi. După trei amânări, argumentul fiind că este nevoie de timp pentru deliberare, miercuri, 15 mai, în şedinţa camerei de consiliu, s-a decis definitiv „repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă”.

Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situaţia în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă”, arată ÎCCJ.

Dezvăluiri EVZ după 21 de ani de la Mineriada din '91: A ucis patru oameni, nu trei! - Evenimentul ZileiÎCCJ, decizie cu privire la contestația lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dosarul Revoluției a fost plimbat prin instante

Primele anchete despre violențele de la Revoluție au început încă din 1990, când au fost condamnați la închisoare foști lideri comuniști Tudor Postelnicu, ministru de interne, Iulian Vlad, șef al Securității (DSS), Ion Dincă, vicepremier, Emil Bobu, secretar și membru al Comitetului Politic al PCR, Manea Mănescu, vicepreședinte al Consiliului de Stat și membru C.P.Ex. Ei au ieșit din închisoare înainte de executarea completă a sentințelor, printr-un decret de grațiere semnat de Ion Iliescu.

„Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”, afirmau procurorii, relatează news.ro.