Evenimentul Zilei > Actualitate > Iată ce se întâmplă în CORPUL tău după ultima ȚIGARĂ! E UIMITOR cât TIMP îi ia organismului să elimine substanțele NOCIVE
Iată ce se întâmplă în CORPUL tău după ultima ȚIGARĂ! E UIMITOR cât TIMP îi ia organismului să elimine substanțele NOCIVE

Iată ce se întâmplă în CORPUL tău după ultima ȚIGARĂ! E UIMITOR cât TIMP îi ia organismului să elimine substanțele NOCIVE

Fumatul afectează aproape orice organ al corpului nostru. Renunțatul la fumat poate fi o decizie foarte dificilă pentru dependenții de nicotină, însă o serie de studii recente arată că efectele pozitive încep să fie simțite la numai câteva minute după ce fumezi ultima țigară.

Cercetătorii au stabilit în urma experimentelor efectuate și o cronologie a schimbărilor care apar în organism începând cu câteva minute după ce nu mai inhalezi fum de țigară.

20 de minute: În timpul fumatului, fumul şi nicotina întră în fluxul sanguin şi cresc tensiunea arterială şi pulsul. După terminarea ţigării, atât tensiunea, cât şi pulsul, revin la normal.

8 ore: Odată cu fiecare fum tras, în corpul uman intră nicotina şi monoxidul de carbon. Abia după 8 ore nivelul de oxigen revine la normal.

24 de ore: La doar o zi după ultima ţigară fumată, plămânii încep să elimine mucusul şi reziduurile apărute în urma fumatului. 

48 de ore: Nicotina este ingredientul principal al tutunului şi este elementul care cauzează dependenţa. Fumatul reduce, de asemenea, simţul gustului şi al mirosului. La două zile de la ultima ţigară, nicotina este eliminată din corp şi simţurile tale încep să revină la normal. 

De la 2 la 12 săptămâni: Fumatul afectează circulaţia sângelui şi reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. Acest lucru afectează, de fapt, întreaga stare de sănătate. Renunţarea la fumat te ajută să îţi îmbunătăţeşti capacitatea de a face sport şi te ajută să respiri mai bine. 

De la 3 la 9 luni: La câteva luni după renunţarea la fumat, sănătatea începe să revină la normal. Abia de acum încolo tusea, respiraţia greoaie şi problemele pulmonare încep să se diminueze, datorită faptului că plămânii se însănătoşesc.

1 an: Fumatul afectează arterele prin depunerea de mucus pe pereţii acestora, fapt care poate conduce la accidente cardiace, accidente vasculare cerebrale şi angină pectorală. La un an după renunţarea la fumat riscul de dezvoltare a unei afecţiuni cardiace scade cu 50% faţă de procentul existent în cazul unui fumător, scrie site-ul DESCOPERA.