Iată care este cea mai puternică elită din Rusia. Ce legătură are Vladimir Putin cu silovarhii

Iată care este cea mai puternică elită din Rusia. Ce legătură are Vladimir Putin cu silovarhiiSursa foto: Kremlin

În ultimele săptămâni, oligarhii, care sunt unii dintre cei mai bogați indivizi din lume, au fost supuși unei examinări intense. Ei au fost loviți de o serie de sancțiuni pe fondul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei și a acuzațiilor guvernului american că forțele ruse au comis crime de război.

În anii 1990, a apărut o nouă elită de afaceri, cunoscută sub numele de silovarhi. Acesta este un termen umbrelă inventat în 2006 de Daniel Treisman, profesor de științe politice la Universitatea din California, Los Angeles. Termenul combină cuvintele oligarh și silovik. Acesta din urmă se traduce prin „oameni de forță” și cuprinde oficiali din serviciile de securitate și forțele de ordine.

Elita lui Putin

Potrivit lui Treisman, oligarhii nu dețin o influență politică atât de mare, spre deosebire de ceea ce se crede. Silovarhii sunt ceva mai puternici, a spus el. Hugo Crosthwaite, analist principal pentru Eurasia la firma de informații de securitate Dragonfly, a declarat că siloviki fac, în esență, parte din cercul apropiat al lui Putin. Și în calitate de fost membru al KGB, cunoscut acum sub numele de Serviciul Federal de Securitate (FSB), rezultă, în mod logic, că președintele însuși ar fi un silovik.

„Cred că punctul important cu siloviki este că fac parte și din regimul președintelui Putin, cât și dintr-un grup separat de acesta”, a adăugat Crosthwaite. „Siloviki sunt mai apropiați de președinte decât sunt oligarhii”. Unii dintre cei mai cunoscuți silovarhi sunt directorii generali și veterani ai KGB-ului, după Treisman și Crosthwaite.

Considerat cea mai puternică influență din Rusia după Vladimir Putin și un apropiat al președintelui, Igor Sechin este CEO-ul lui Rosneft, o companie petrolieră folosită ca unul dintre instrumentele geopolitice cheie ale lui Putin. La mijlocul anilor 1980, Sechin a servit ca interpret militar în Mozambic și Angola. Vladimir Yakunin, un fost general și unul dintre cei mai ideologici silovarhi, a cerut legături mai strânse între națiunile slave și o renaștere a valorilor creștine ortodoxe, potrivit lui Treisman.

Câteva persoane importante

Fiul șefului FSB Nikolai Patrushev, căpitanul FSB Andrei Patrushev a fost numit consilier personal al lui Sechin la Rosneft și este acum CEO-ul Gazprom Neft. Silovarhii controlează companiile prin funcții de conducere sau în consilii de supraveghere. Potrivit lui Treisman, silovarhii au ca misiune rezolvarea problemelor create de oligarhi – să restabilească respectul pentru aplicarea legii, să sporească puterile prezidențiale și să curețe mass-media și partidele politice.

Silovarhii se consideră protectori ai statului rus. „Când ne uităm la pozițiile pe care le ocupă, putem spune cu o oarecare încredere că au o influență considerabilă în statul rus – și sistemul general în care persoana respectivă se află în frunte”, a spus Crosthwaite. Potrivit lui Crosthwaite, sistemul pe care l-a construit Putin înseamnă că „proximitatea față de el este vitală pentru a-și proteja propriile interese ca membru al lor. În esență, este un grup foarte restrâns, mic, în care se iau decizii în jurul președintelui, care este în cele din urmă sursa puterii”, potrivit Business Insider.