Iarna viitoare va fi mai bine. Nicușor Dan, promisiuni de ultima oră despre RADET

Iarna viitoare va fi mai bine. Nicușor Dan, promisiuni de ultima oră despre RADET

Iarna viitoare va fi mai bine. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, promite că iarna viitoare bucureștenii nu vor mai suferi atât de mult din cauza frigului și lipsei de apă caldă.

Iarna viitoare va fi mai bine, promite Nicușor Dan. El spune că Primăria Capitalei ar putea să cumpere activele ELCEN în mai. Despre datoria istorică a fostului RADET primarul spune că poate fi negociată.

Iarna viitoare va fi mai bine. Acum primarul promite doar reparații mai rapide

„Iarna viitoare va fi mult mai bine”, a promis la RFI Nicușor Dan. El spune că va fi amenajată o centrală mobilă pe linia de est a orașului.

„Problema apei calde și a căldurii vine dintr-o inactivitate și o subfinanțare cronică, derulată timp de 30 de ani (...). Tot ce putem face în această iarnă este să avem cele mai rapid posibile intervenții de urgență. Ceea ce reușim să facem și de asemenea să comunicăm. Avem un call-center la care în sfârșit se răspunde și le spunem oamenilor cât durează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ce putem să facem - și am făcut deja - este să asigurăm finanțarea pentru iernile următoare. Adică pentru reparațiile care să facă astfel încât să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat iarna asta. Avem deja finanțări de 300 de milioane de euro fonduri europene, 200 de milioane de euro PNRR, 320 de milioane de lei primiți de la Guvern. Din primăvara asta începem marile lucrări de reparații ale conductelor”, a spus edilul.

„Acum că s-a încălzit, o să avem avarii, în sensul că o să avem intervenții la locuri care au putut fi amânate o săptămână, când au fost zilele foarte geroase, dar care nu mai pot fi amânate până în primăvară și atunci o să avem intervenții punctuale, care o să lase fără apă caldă și căldură un număr de blocuri”, a adăugat primarul.

La Nicușor Dan acasă e bine și acum. Ce lucrări se fac

Primarul general al Bucureștiului spune că el are apă caldă și căldură, pentru că locuiește într-un cartier fără sistem de încălzire centralizată, așa că deține o centrală de apartament.

„Avem un prim lot de 60 de kilometri, pentru care există finanțare națională, adică locală, a Bucureștiului, pe care aș vrea să-l facem anul acesta. Mai avem un lot de 210 km. Deci o să fie două licitații separate, o să fie o primă licitație pentru acest lot. După aceea mai avem 210 km, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro și care pentru moment este împărțit în lucrări timp de patru ani, adică 2022-2025.

O să vedem dacă e tehnic posibil să mai diminuăm acest interval. Problema mare este că atunci când lucrezi pe un segment, trebuie să asiguri totuși în acele o lună-două, când se înlocuiește conducta, trebuie să asiguri totuși oamenilor apă caldă și căldură și atunci trebuie să folosești niște rețele secundare, pe care nu le poți folosi decât în lunile de primăvară-vară-început de toamnă și de asta nu se poate ca lucrările să se desfășoare concomitent în București”, a mai spus Dan.

Iarna viitoare va fi mai bine. Dar peste două ierni va fi „mult mai bine”

„În orice caz, în iarna viitoare va fi mult mai bine. Pentru că din punct de vedere al capacității de producție, ne vor trebui trei luni înainte de începerea iernii ca să mai amenajăm o centrală mobilă. Pe linia de est, care să scurteze distanța de aproape 12-13 km din sud până în nord și atunci și prin reparațiile pe care o să le facem până atunci, iarna viitoare va fi mai bine, iar peste două ierni, mult mai bine”.

„Este acea datorie, pe care putem să o negociem, dar ea este așa, vorbind foarte grosier, ea este între PMB și proprietarul ELCEN, adică Ministerul Energiei, există o datorie. Pe de altă parte, noi vrem să cumpărăm ELCEN ca active și atunci o să rămână datoria între Primărie și Ministerul Energiei. Dar ELCENUL ca active o să fie preluat contra cost de către PMB”, a spus primarul.

„În cel mai optimist scenariu, asta se va întâmpla în luna mai. Trebuie pentru asta să avem acordul CGMB, Ministerului Energiei, Ministerului de Finanțe și Guvernului. Și mai avem nevoie de un aviz de la Consiliul Concurenței. Eu sunt optimist”, a încheiat Nicușor Dan.