De ce nu ni se intorc "stranierii"

De ce nu ni se intorc "stranierii"

Lefurile mari, lipsa spagii si a birocratiei ii determina pe muncitorii nostri sa ramana peste hotare.

Romanii chemati la munca acasa spun "pas" initiativei guvernului. Salariile mici din Romania, spitalele murdare, in care nu poti sa-ti faci o injectie fara spaga, si functionarii acri de la ghisee sunt doar cateva motive pentru care "stranierii" nu se intorc in urmatorii 5-10 ani in tara. 

Banii. Salariile pe care le pot obtine romanii pe santierele din tara sunt de cateva sute de euro, in timp ce, in Spania si Italia, veniturile lor au trei zerouri in coada. Florin Bourita a fost sef de promotie in Romania, la Scoala sanitara de tehnica dentara, dar nu si-a gasit de lucru decat in asigurari, pentru 130 de euro. Pe 6 iunie 1999 a ajuns in Italia, cu o viza pe pasaport cumparata din Brasov.

Este reprezentantul muncitorilor din constructii la Roma si castiga peste 1.000 de euro pe luna. "Tara nu imi oferea nimic, de asta am plecat. In Italia, un muncitor specialist in constructii ia 1.400 de euro pe luna, plus inca doua salarii anuale. Pentru moment nu ma gandesc sa ma intorc in tara, ci sa-mi iau casa in Italia si sa-mi fac o familie aici", spune Florin.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Poate la pensie ne vom gandi sa ne intoarcem, pentru ca numai cei care au familii in Romania mai au ganduri de intoarcere", completeaza sindicalistul.  Si pentru Daniel, sef de lucrari in Spania, banii sunt cei care il tin departe de tara: "Aici castig foarte bine, pot sa imi intretin familia". 

Asistenta medicala. Al doilea copil al lui Daniel s-a nascut in Spania. Sotia lui, romanca, a avut parte de o rezerva in spitalul de stat, unde tatal a putut sa-si vada copilul. Si nu a scos niciun ban din buzunar pentru asta. Pe primul prichindel, nascut in tara, l-a zarit in primele zile doar printr-un geam, cu interventii.

"Aici nu prea merge spaga, ciocolata, suta de euro", spune si Victor din Spania. Prima data cand a ajuns la un spital din tara de adoptie a incercat sa ii dea ceva unui medic. "Mi-a spus: "Domnule, sunt platit pentru munca pe care o fac si nu am nevoie de banii dumitale". Pentru doctorii de aici, sunt pacient", isi aminteste muncitorul roman. Cand a venit iarna trecuta acasa insa, a scos 50 de lei din buzunar, la spitalul din Ramnicu-Valcea, pentru a-l interna pe tatal sau.

Birocratia. Romanii de afara nu mai stiu cum arata cozile si nici nervii functionarilor. "E o liniste din asta de nu duci grija zilei de maine. Mergi la serviciu normal, vii acasa cand se termina programul, nu te gandesti ca vine sfarsitul lunii si ca nu-ti ajung banii", spune Antonel din Spania, care nu ar lasa pentru nimic in lume clima de acolo.

Ca si pentru Victor, pentru el au disparut cozile si functionarii din tara, care asteapta o ciocolata. Curatenia de pe strazi, grija fata de angajati, echipamentele de protectie de pe santiere, sistemul de educatie sunt alte cateva motive pentru care romanii au ales strainatatea.

RESPECT In Spania, Victor a invatat ca patronul e tot om Are 37 de ani neimpliniti, un salariu care ii permite sa doarma linistit noaptea si sa-si intretina familia, un patron care nu se uita in scarba la el si dorinta de a se intoarce in Romania, mai incolo, la batranete.

Victor este muncitor in constructii in Spania. Desi nu pusese niciodata piciorul pe santier inainte sa ajunga in Vest, a invatat meserie pentru a-si putea face un rost. "Salariul imi permite mai multe decat in tara, am in jur de 2.000 de euro pe luna, iar programul este destul de lejer. In tara nu ai ce cauta", spune Victor.

"Nu m-as intoarce in Romania din cauza ca traiul este foarte scump", adauga muncitorul roman, originar din Ramnicu-Valcea. In Spania poate sa stranga un ban pentru a-si cumpara un apartament in tara. Asta deoarece, "de la o varsta, tot mai bine e sa te intorci". Doar ca nu se gandeste sa revina in Romania prea curand, ci dupa vreo 10 ani, atunci cand considera ca nu va mai avea ce face in Spania.

Dorul de casa "Mi-e dor de familie, imi lipsesc prietenii", recunoaste Victor, in timp ce pe fundal se aude muzica populara romaneasca. Salariul de 100-200 de euro insa il face sa se razgandeasca. Chiar daca in tara i s-ar da banii pe care ii ia peste hotare, Victor tot ar mai cantari situatia.

"Patronii romani isi bat joc de oameni, spun ca iti fac carte de munca, dar, nu se stie cum, uita. La noi se fura de sus pana jos", isi aminteste din pataniile de acasa: "In Spania esti vazut in alt fel, aici stai de vorba cu sefii fara sa se uite la tine ca la ultima gaina. Aici nu imi pun problema ca trebuie sa iau pozitia de "drepti" in fata directorului".

In Spania a cunoscut respectul fata de om, atat din partea patronilor, cat si de la functionarii care i-au vorbit frumos si fara sa le dea o ciocolata. Deocamdata va veni in tara la vara, in concediu.