Iarna 2024-2025. Compensațiile pentru factura la căldură, tăiate drastic

Iarna 2024-2025. Compensațiile pentru factura la căldură, tăiate drastic Furnizarea de energie. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Compensațiile pentru factura la căldură vor fi reduse în iarna ce vine. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Ministrul a explicat că suma va fi redusă  la jumătate comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Petru Rotaru a spus că există un plafon de la care nu se mai compensează, iar în acest an va fi, probabil, doar compensație monetară, nu și în factură. „Va fi un mecanism nou creat ca să nu existe diferențiere, dar există un plafon minim de la care nu se subvenționează. În decembrie vom ști exact cât va fi prețul gazului și al curentului și, în funcție de asta, va fi decisă o sumă alocată,” a declarat ministrul Finanțelor la realitatea.md.

Petru Rotaru a mai precizat că aceste compensații trebuie să fie foarte țintite, pentru a ajunge la persoanele cu necesități maxime. Ministerul Muncii și Protecției Sociale este instituția care gestionează mecanismul de compensare a tarifelor la gaz și curent.

Compensațiile vor fi doar monetare

Alexei Buzu, ministrul Muncii, a anunțat încă din luna ianuarie că 2024 va fi ultimul în care cetățenii vor primi compensații pentru căldură direct în factură. Pentru următorul sezon rece, vcompensațiile vor fi acordate beneficiarilor pe card sau la poștă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Factura

Factura. Sursa foto: Freepik

„Compensația va fi monetară. Noi avem încredere în cetățenii Republicii Moldova că ei achită facturile bună credință. Majoritatea înțeleg că dacă nu achită, nu vor mai beneficia de energie. Noi am recurs la acest pas pentru că este mai ușor de administrat. Beneficiarii dacă au un card bancar noi îl identificăm și ei primesc pe card, dar dacă nu merg la poștă și primesc acești bani”, a detaliat Alexei Buzu.

În Republica Moldova, în sezonul trecut, compensațiile pentru energie s-au acordat pentru perioada noiembrie-martie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriei: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate energetică.

Reamintim că, din luna mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz. Astfel, consumatorii casnici achită 12,15 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaze, ceea ce reprezintă o micșorare cu 1 leu și 24 de bani, față de tariful anterior.

 

 

Revista presei
Parisul la răscruce